Влада ЦГ усвојила трећи пакет мера - 1,22 милијарде евра

ПОДГОРИЦА: Влада Црне Горе усвојила је трећи пакет економских мера подршке грађанима и привреди за ублажавање последица пандемије корона вируса, вредан 1,22 милијарде евра који покрива период од четири године, саопштио је вечерас премијер Душко Марковић на конференцији за новинаре.
dusko markovic
Фото: Vlada Crne Gore/Dusko Markovic

Према његовим речима, трећи пакет мера обухватиће одређене краткорочне и посебно дугорочне мере.

Како је рекао, циљ краткорочних мера је да обезбеде подршку сектору туризма у износу од 83.350.000 евра, подстицај пољопривреди и рибарству за реализацију инвестиција у укупном износу од 89,4 милиона евра.

За унапређење конкурентности привреде кроз 17 програмских линија и давањем 10 милиона евра бесповратних средстава само у 2020. години, за подршку привреди кроз субвенционисање зарада укључујући туризам предвиђено је 16,2 милиона евра и за подршку најугроженијим категоријама становништва 1,8 милиона евра.

Он је подсетио да је први пакет мера износио је 280 милиона евра и доминантно се односио на одржавање текуће ликвидности и на подршку најугроженијим категоријама становништва, док је други сет мера креиран у правцу очувања радних места и стварања претпоставки за бржи опоравак економије, преносе подгорички медији.

"За то смо само до јуна издвојили око 40 милиона евра. Већ у току имплементације свих ових активности, били смо свесни чињенице да тренутак у којем живимо превазилази домете интервентних мера које су на сличан начин спровеле и многе друге државе. Увидели смо и да нам је глобална економска ситуација наметнула још већу и захтевнију обавезу - обавезу одговорног, промишљеног и дугорочног приступа у економији и развоју. Због тога ће трећи пакет економских мера, који се припрема већ месецима, износити 1,22 милијарде евра“, рекао је Марковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести