Влада продужила привреди стару цену струје још месец дана

БЕОГРАД: Влада је на данашњој седници, у циљу спречавања последица које које би увећана цена електричне енергије на берзама имала на укупно тржиште у Србији, донела Закључак о регулисању међусобних права и обавеза између ЕПС -а и купаца струје на комерцијалном тржишту (предузећа), којим се свим купцима којима истиче уговор 30. новембра омогућава продужење важења тог уговора до 31. децембра.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

На овај начин они би задржали уговорне услове које су имали до сада, у првом реду цену електричне енергије, у периоду од додатних 30 дана.

За групу купаца која је са ЕПС закључила уговоре о снабдевању електричном енергијом који ступају на снагу 1. децембра 2021, одложеном применом омогућава се исти третман као и купцима који су обухваћени претходном одлуком, и уз њихову сагласност примена ће се одложити за 1. јануар 2022. године.

Такође, влада је, имајући у виду драстично поскупљење струје на берзама у последњих неколико месеци, донела Закључак о цени електричне енергије за резервно снабдевање електричном енергијом крајњих купаца који немају право на гарантовано снабдевање након 1. децембра 2021.

Овим актом утврђује се цена електричне енергије за предузећа која би закључила уговоре о резервном снабдевању, а која би омогућила њихово даље пословање и стварање климе за очување повољног привредног амбијента у Србији.

Утврђена цена електричне енергије биће примењивана до стабилизовања ситуације на референтној берзи, наведено је у саопштењу.

Подсећања ради, влада је већ једном продужила стару цену струје за предузећа у периоду од месец дана, то јест у новембру.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести