Власник Спилита се јавио из Русије: Спремају паре за раднике и купце

БЕОГРАД: Као прво, ништа нисмо изнели преко ноћи, комплетна опрема је у фабрици, казао је за ТВ „Прва” власник недавно угашене фирме „Спилит” из Врања и погона у Сомбору Андреј Ходасевич.
nefa spilit
Фото: Printscreen/RTS

Како је додао, нису имали државне субвенције, водили су преговоре о томе.

Он се из Русије телефонски укључио у програм ТВ „Прва” да би објаснио недавне догађаје и извештаје медија у вези с том фирмом.

Обезбеђујемо новац потребан да се исплате купци и радници. Од сутра ће кренути уплата пара за исплату потрошача у Србији. Заједно с платама које се дугују радницима, то је износ од око 350.000 до 400.000 евра, додао је Ходасевич.

По његовим речима, продаја је обустављена да не би било више купаца за које неће бити робе, тако се само повећава проблем. А фабрика је испунила план, произведена је роба да се покрију потраживања купаца.

У овом тренутку постоје две ствари: свесни смо тога да пословање у Србији није позитивно и износ уложен у пословање много је већи од планираног. Подаци о дуговањима се тренутно прикупљају, свесни смо броја купаца којима дугујемо, знамо и колико дугујемо за зараде и ради се на томе да се тај износ уплати на рачун српске компаније, каже власник затворене фирме.

Пошто сам, додао је заТВ Прва, досад уложио превише сопственог новца, око пет милиона евра, нашли смо људе који су заинтересовани да обнове пословање „Спилита”.

Вероватно ће бити продат у току недеље, а име купца биће објављено накнадно, казао је он, и додао да ће у случају продаје фабрике, компанија „Холодекс” радити исплату потраживања.

Како је „Дневник” већ писао, након што је у Врању, услед затварања фабрике намештаја „Спилит” без посла остало 400 радника, иста судбина је задесила њихове колеге у Сомбору.

Десетоструко мањи број њихових колега по послодавцу, који су донедавно радили у закупљеним халама некадашње сомборске фабрике „Застава специјални аутомобили” остало је без посла по истом сценарију као у Врању.

Погон „Спилита” у Сомбору је отворен недавно, тачније 18. марта ове године, а како се незванично могло сазнати, и тако краткотрајни боравак те фирме у Сомбору обележен је великом флуктуацијом радне снаге, која је без изузетка склапала једномесечне уговоре о раду.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести