ВОЈВОЂАНСКИ ОДМОР Летовање на Панонском мору од Палића до Беле Цркве

Сезона годишњих одмора је у замаху па су се многи грађани Србије већ упутили ка морским дестинацијама или планирају то да ураде, а има и оних који још увек разматрају да ли им је кућни буџет довољно растегљив да се одлуче на тај корак.
д
Фото: Dnevnik.rs

Наравно, неће сви ићи на море, било зато што немају довољно новца или из неког другог разлога, али ипак желе да се одморе ван својих домова, а да при том не оду далеко и остану у земљи, а у прилици су да изаберу нешто из богате и шаролике понуде.

Извесно је да је туризам све значајнија привредна грана, да је туристичка понуда Војводине све развијенија, што је и резултирало тиме да се број туриста из године у годину повећава. Осим у Новом Саду, туристи најчешеће бораве на Палићу, у Белој Цркви, Врднику, Апатину, а све више и у многа местима на Фрушкој гори... Цена зависи од врсте и квалитета смештаја, а ноћење је од око седам евра па навише.

Боравак у неком од смешатај којима Војоводина располаже најбоље је резервисати преко неколико онлајн сервиса, на којима се могу видети слободни капацитети, врста смештаја и ниво услуге. То је, практично, и готово једини начин да се крене пут неке туристичке дестинације у Војводини јер туристичке агенције веома ретко нуде такве аранжмане, образлажући то тиме да је мало заинтересованих за то да, рецимо, десет дана проведу у једном месту.

14 евра по особи на Палићу

Управо тако нешто каже заменице директора Туристичке агенције „Магелан” Тијана Шипчић, указујући на то да су туристи углавном заинтересовани за једнодневне излете у Србији, а у Војводини пре свега за обилазак Фрушке горе. Страни туристи веома су заинтересовани за обилазак манастира на Фрушкој гори и често одлазе на такве излете, а све је више гостију који инетресују винске туре у Војводини.

– Све је више туриста који желе да посете Фрушку гору и упознају се с њеним културно-историјским наслеђем и лепотама па су једнодневни излети готово увек пуни – каже Тијана Шипчић. – Тако једнодневни излет, уз полазак аутобусом из Новог Сада, посету Сремским Карловцима и обилазак неколико манастира на Фрушкој гори, потом крстарење Дунавом до ушћа Тисе у ту реку, и повратак аутобусом у Нови Сад кошта 2.170 динара.

2.170 динара излет по Панонском мору

Понуда приватног смештаја на Палићу је заиста изузетна, али је ове године, по речима власника виле „Јасмина” Славка Певца, још увек мало гостију. Он указује на то да гости на Палићу углавном бораве за викенд, да је доста развијен и спортски туризам, да су гости махом из Србије, а да се одлучују да на Палићу бораве свега неколико ноћи. Ноћење за једну особу у вили „Јасмина” кошта 14 евра, за две особе 20, а за три особе 25.

– Сезона је релативно слабо стартовала због лошег времена, а сада је и велика непријатност то што има много комараца – каже Певац. – Сезона на Палићу почиње крајем априла и траје до краја септембра па има још доста времена да се промени набоље. Надамо се да ће следеће године туристичка понуда на Палићу бити значајно унапређена, пошто би требало да буде завршен аква-парк који се сада гради, а надамо се да ће то утицати и на значајно повећање броја туриста.


Повољније него на мору

Домаћим и страним туристима у Војводини су на располагању различите врсте услуга и смештаја – од оних које укључују само ноћење, до закупа апартмана.

Квалитет смештаја у сталном је у успону, а цене су, по правилу, ниже него на морским дестинацијама у Грчкој или Црној Гори.


Добра је и понуда смештаја у Белој Цркви, где туристи могу уживати у одмору на белоцркванским језерима, али и у другим туристичким садржајима. Сезона у том банатском месту траје кратко, око два месеца – од краја јуна до краја августа, а у Белу Цркву ће ове недеље стићи многобројни гости јер се од 24. до 26. јуна одржава „Белоцрквански карневал”, који има традицију дугу 150 година.

– Током карневала буде доста гостију и тада су многи капацитети попуњени – каже Славко Миленковић из Туристичког комплекса „Рафаело” у Белој Цркви. – Постојимо већ неколико година и најбоља препорука за долазак је задовољство гостију, што се код нас потврђује тиме што нам се враћају они који су већ боравили код нас. Наши гости, осим из Србије, стижу из Хрватске, Мекедоније, Бугарске, Словеније, Италије, Румуније... По његовим речима, туристи се углавном задржавају преко викенда, а веома ретко остају дуже од пет дана. У комплексу је и базен, а дневни најам студија у којем може да борави троје људи кошта 4.500 динара, док је најам дупелкса, за боравак пет одраслих особа, 6.500 динара.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести