Војводини 100.000 евра од ЕБРД за енергетску ефикасност

Меморандум о разумевању у вези са реализацијом пројекта “Енергетска ефикасност јавних зграда у Војводини”  су потписали потпредседник покрајинске владе Ђорђе Милићевић и представница Европске банке за обнову и развој Зузана Харгитај.
ф
Фото: Танјуг/Јарослав Пап

Споразум се односи на израду Атласа енергетске ефикасности за 80 јавних објеката у Војводини, а у првој фази вредност споразума је 100.000 евра.

„Тај атлас треба да нам покаже пут и начин како да јавне објекте учинимо ефикаснијим, смањимо трошкове њихове експлоатације, како да корисницима тих објеката учинимо боравак комфорнијим, како да савладамо препреке које нам изазивају климатске промене”, рекао је Милићевић.

Каже да су током састанка отворене и друге важне теме, попут оних које се односе на начине И моделе финансирања импелментације анализе која ће бити урађена на пилот пројекту ових 80 објеката.

Споразум се односи на израду Атласа енергетске ефикасности за 80 јавних објеката у Војводини

„Подсетићу да на територији Војводине постоји 3.000 таквих јавних објеката, о којима се старају република, Покрајина и локалне сасмоурпаве. Проширили смо теме и на то на који начин ћемо продубити сарадњу Покрајинске Владе и Европске банке за обнову и развој у будућности, као и о каналској мрежи, водопривреди и стављању у функцију наводњавања и све оно што се може валоризовати кроз пољопривредну производњу”, рекао је Милићевић.

Представница Европске банке за обнову и развој Зузана Харгитај најавила је да ће та банка проширити сарадњу са Покрајинском Владом поготово у области наводњавања у Војводини.

„Енергетска безебдност почива на енергетској ефикасности и борба против климатских промена заснива се на енергетској ефикасности. На данашњем састанку прешли смо и на конректније теме у везис а сарадњом са Поркајинском Владом.

Радићемо на развијању мера енергертске ефинаксности које ће утицати на бољи квалитет живота људи, а што ће утицати И на развој нових пословних прилика и активности кроз инвестирање у енергетску ефикасност”, рекла је Зузана Харгитај.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести