„Вондер динамикс” доводи Холивуд у Нови Сад

У Новом Саду би ускоро требало да почне да послује нови медијско-технолошки стартап  “Вондер динамикс”, чији су покретачи холивудски глумац Тај Шеридан и српски филмски стваралац и стручњак за визуелне ефекте Никола Тодоровић.
e
Фото: pixabay.com

То би, како се очекује, у нашу земљу требало да доведе велика имена америчке продукције. Стартап подухват “Вондер динамикс” користи вештачку интелигенцију и машинско учење за развој најсавременијих технологија и иновативних продукцијских алата, који ће независним филмским ствараоцима с нижим буџетом омогућити реализацију врхунских визуелних ефеката на нивоу највећих блокбастер остварења.

У саопштењу ове компаније истиче се да ће вештачка интелигенција бити следећа велика револуција у Холивуду и да нема сумње да ће “Вондер Динамикс” развојем своје технологије у Србији представљати најбољи потенцијал за привлачење страних филмских продукција.

- Снимање филма изузетно је скупа инвестиција и зато верујемо да ће “Вондер динамикс” пројекат бити од велике помоћи стараоцима седме уметности - рекао је Тодоровић.

Према његовим речима, вештачка интелигенција још увек је у зачетку, али да не треба сумњати да ће бити једна од највећих револуција коју је филмска индустрија доживела. Он је указао и да зачетак иновација омогућава изједначавање услова у којима сви имају прилику да се такмиче и играју главну улогу у обликовању будућности.

- Због тога мислим да је ово велика прилика за Србију да се на време постави као лидер на тржишту и, што је најважније, омогући талентованој деци из наше земље да испричају своје приче - рекао је Тодоровић.

Тај Шеридан, који је каријеру започео с једанаест година у филму “Дрво живота” Теренса Малика, истиче да је  “Вондер динамикс” окренут коришћењу најнапреднијих технологија у циљу даљег развоја филмске индустрије, померању граница наративног филмског стваралаштва и стварању нових могућности у оквиру индустрије.

- Веома смо срећни што развијамо овај пројекат у Србији, земљи која има много веома талентованих младих људи, како међу VFX уметницима, тако и међу инжењерским заједницама које се баве вештачком интелигенцијом - истиче се у званичној изјави Шеридана. - Истраживање о томе како ће изгледати будућност филмског стваралаштва се наставља и радује ме сарадња наших тимова у Лос Анђелесу и Новом Саду.

У саветодавном одбору “Вондер динамикс” налазе се позната имена светске кинематографије, познати амерички инвеститори и водећи стручњаци за развој вештачке интелигенције. У тиму су и један од најпопуларнијих светских аутора, филмски редитељ и продуцент Стивен Спилберг, као и режисер, сценариста и продуцент популарних филмова из “Марвел” серијала Џо Русо. У одбору су и предузетник Џошуа Бар, холивудски продуцент Тери Даглас, предавач на Универзитету Калифорније у Берклију и Гугл научник Ангџо Каназава, инвеститор Роберт Шваб, професор Технолошког института у Масачусетсу (МИТ) и шеф одељења за вештачку интелигенцију Антонио Торалб и председник компаније “Film Finances, Inc.” Грегори Тратнер.

Нуде посао за ИТ стручњаке

Како би се постигли врхунски резултати, “Вондер динамикс” планира да запосли још стручњаке за визуелне ефекте, анимације и машинско учење. Посла у Новом Саду има за занимања - 3D аниматор, CG Generalist, Computer Vision & Graphics Engineer, Facial Motion Animator, Facial Motion Animator, Junior Machine Learning Engineer, Lighting Artist, Look Development Artist, Machine Learning Engineer, Modeler, Pipeline TD, Production Coordinator i Softnjare Developer. Никола Тодоровић и Тај Шеридан најављују многе холивудске пројекте, који би се снимали у Србији, укључујући и филмове на којима они раде.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести