Возови барском пругом поново могу да иду 100 км на сат

ВАЉЕВО: Завршени су радови на модернизацији дела барске пруге од Ресника до Ваљева, у дужини од 77,6 км, а том деоницом данас се провозала потпредседница владе и министарка саобраћаја Зорана Михајловић са представницима Руских железница.
pruga
Фото: Tanjug

Возови модернизованом пругом поново могу да иду брзином од 100 км на сат.
Министарка се руским дизел моторним возом, који је набављен у оквиру руског кредита, возила од Вреоца до Ваљева заједно са потпредседником Руских железница Александром Мишарином, генералним директором РЖД Интернешнал Сергејом Павловим и представницима медија.

Модернизација пруге Ресник - Ваљево у дужини од 77,6 километара, на међународном железничком коридору Београд - Бар, завршена је у року, 13. новембра, а редован железнички саобраћај на том делу барске пруге успостављен је јуче.
Уговорена вредност радова на модернизацији пруге Ресник - Ваљево је 79,9 милиона долара, а радови су финансирани из руског кредита чија је укупна вредност 800 милиона долара.

Обнова барске пруге је почела 15. јула 2016. године после пуне четири деценије, а радове је извела компаније РЖД Интернешнал.
Пројекат је урадио Саобраћајни институт ЦИП и радови су обухватилии реконструкцију трупа пруге, горњег строја колосека, два тунела и 17 мостова, контактне мреже, С С и ТТ система, као и ремонт свих инфраструктурних објеката дуж пруге, укључујући и 10 станица.
Пруга Београд-Бар кроз Србију је дуга 287 километара, а пуштена је у саобраћај 1976. године.

Руски кредит обухвата модернизацију и градњу Панчевачке пруге, шест деоница на Коридору 10, обнову барске пруге од Ресника до Ваљева, пругу Стара Пазова - Нови Сад и набавку 27 нових дизелмоторних возова из Русије.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести