Врховни касациони суд о задуживању у швајцарцима у уторак

БЕОГРАД: Врховни касациони суд (ВКС) следећег уторка 2. априла, заузеће став у вези са споровима грађана и банака поводом задуживања у швајцарским францима, који су још у раду и нису изашли из суда, рекао је данас Танјугу вршилац функције председника ВКС Драгомир Милојевић. 
svajcarci
Фото: pixabay.com

Он је прецизирао да ће тог дана грађанско одељење на седници донети став који ће бити упутство и путоказ нижестепеним судовима шта треба утврђивати и како поступати у предметима око задуживања у швајцарским францима. 

Милојевић је указао да се у тим предметима ради о различитим захтевима из тужби грађана. 

"Појединим се тражи раскид уговора због промењаних околности, другима се тражи поништај валутне клаузуле, а трећим поништај валутне клаузуле и с тим у вези поништај целог уговора", рекао је вд председника ВКС, указујући да је ВКС о овим питањима већ одлучивао, кроз појединачне одлуке, које су објављене и на његовом сајту.

Међутим, како каже, грађани тим одлукама нису задовољни, јер је ВКС укидао по захтевима за ревизију.

"Када је тражен раскид или поништај уговора, па су нижестепени судови то прихватили, ВКС је то укинуо, јер случај није чињенично рашчишћен. Сваки предмет има две стране и свака износи своје чињенице и виђење", навео је Милојевић.

Он је напоменуо да ће сада бити ВКС заузети неки став - да ли ће се ићи на поништај уговора или само клаузуле или ће се, како каже, ићи на раскид уговора.

Грађани задужени у швајцерским францима који су пет дана штрајковали глађу испред ВКС тражећи његову реакцију, обуставили су штрајк и разишли су се након јутрошњег разговора са председником Србије Александром Вучићем.

Вучић им је обећао помоћ државе и решавање њиховог проблема до идућег петка, невезано за одлуке судова.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести