Вучић: Све договорено да Руси преузму Петрохемију

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је све договорено да Руси (НИС) преузму Петрохемију.
Hemijski kompleks MSKA petrohemija/Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

То је велика и важна вест за раднике Петрохемије, рекао је Вучић пред пред сутрашњи сусрет с председником Русије Владимором Путином.

Казао је да коначно Петрохемија неће зависити од коњуктуре, тако да, на пример, две године све буде добро као сада, па онда три године да буде катастрофа.

Све зависи од примарног бензина, Петрохемија користи примарни бензин 90 одсто, а 10 одсто у трошковима пословања је цена гаса и једино са ким смо могли да направимо суштински оваква споразум су Руси, навео је Вучић.

Каже да је тај договор с Русима направљен после много година и мука и да је лично учествовао у решавању питања Петрохемије још од 2014. године.

Задовољан сам што смо то привели крају, додао је Вучић.

Цена гаса за нас од изузетног значаја

Председник Србије изјавио је да је за нашу земљу и грађане цена гаса од изузетног значаја.

Вучић је током обраћања јавности указао на то да уколико цена гаса из Русије буде 500 долара по 1.000 кубних метара, то ће значити годишњи директан губитак за нашу земљу од 600 милиона евра.

Ако имамо цену од 300 долара по 1.000 кубних метара, а нама је потребно три милијарде кубних метара гаса на годишњем нивоу и ако добијемо цену од 500 која је значајно боља него цена на берзи, то је директно 600 милиона евра губитка за нашу земљу на годишњем нивоу, појаснио је Вучић.

Председник истиче да ће то индиректно значити губитак од више од милијарду евра јер са том ценом Србија неће моћи да привуче инвеститоре.

Како је појаснио, оперативни трошкови компанија ће бити већи, то ће утицати на инфлацију, а и додатно ће повлачити цену електричне енергије.

Вучић наводи да из тих разлога има трему пред сутрашњи састанак са руским председником Владимиром Путином иако има, како каже, добре и пријатељске односе са њим.

Али, имам одговорност за земљу и борићу се, борићу се за интересе наше земље и замолићу га да нам изађе у сусрет. Знам шта ћу да га молим и нисам сигуран да бих ја да сам на његовом месту то прихватио. Одатле је трема, али борићу се и молићу, молићу за своју земљу и народ, казао је Вучић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести