Вучковић: Штета што Србија не користи своје потенцијале

БЕОГРАД: Наговештаји буџета за 2019. који се припрема нису добри, јер се недовољно размишља о успостављању система који би био снажнији у суочавању са евентуалном новом кризом, изјавио је члан Фискалног савета Владимир Вучковић.
v
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

На панелу посвећеном националној стратегији инклузивног раста у оквиру 19. Еконоског самита, Вучковић је рекао да смо у варљивој јесени 2019. када се говори о кризи, али да се још не зна какав је одговор наше економске политике, јер се још кроји буџет за наредну годину.

Повећавају се плате у јавном сектору, а мало се мисли о сређивању институција и већим инвестицијама како би систем био снажзнији када једном дође криза, каже Вучковић.

Влада Србије, како тврди, својим потезима крши оно што је предвидела Фискалном стратегијом, тако што ће задржати забрану запошљавања и у идућој години, а повећање плата у јавном сектору је двоструко веће него што је предвиђено тим документом.

Сматра да се у одсуству фокусираније социјалне политике користе погрешне мере, као што је исплата једнократног бонуса пензионерима под окриљем да је то мера помоћи за најугроженије.

Не може се на основу статуса одређивати социјални положај. Као што има богатих пензионера, тако има и сиромашних пензионера, каже Вучковић.

Оценио је да је добро што јавне инвестиције расту, али и указао на то да један добар део инвестиција одлази на куповину опреме за сектор безбедности и да је висок износ намењен за то у 2019. ребалансом буџета за ову годину додатно повећан.

Тако, каже, мање новца остаје за основне инфраструктурне инвестиције којој припада и коминална инфраструктура.

Зрели смо, сматра, за један попис јавних инвестиција који ће бити представљен јавности и кредибилно оцењен и дискусију које су потребе, а колико заправо новца за то има.

Вучковић каже да је права штета што Србија не користи своје потенцијале и наводи да смо тренутно у једној зони стабилности и недовољног привредног раста и да је потпуно неизвесно како ћемо се кретати даље.

Врата за пролаз ка бољем друштву и економији се полако затварају, још су отворена. Питање је да ли ћемо искористити тај пролаз који је све ужи и ужи, рекао је Вучковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести