Вучковић: Вредност пакета за помоћ привреди добро одмерена

БЕОГРАД: Члан Фискланог савета Владимир Вучковић сматра да је вредност укупног пакета мера за помоћ привреди због последица епидемије цовид-19 добро одмерена.
vuckovic, Tanjug/Bojan Stekić
Фото: Танјуг/Бојан Стекић

"То није мали новац за наше прилике, али је таман, на граници одрживог и прихватљивог", рекао је Вучковић за Танјуг.

Он истиче да би мере, уколико се све спроведу, могле да оптерете буџет, па би јавни дуг са садашњих 50-ак процената “скочио” на око 60 одсто БДП-а ,што је, оцењује, замашан, али и неизбежан и потребан пораст у овом тренутку.

Ниво јавног дуга од 60 одсто бруто домаћег производа за Вучковића је нова, прихватљива граница у овом тренутку.

У програму за опоравак српске привреде, погођене пандемијом вируса корона, Вучковић као добру меру издваја пре свега одлуку о одлагању плаћања пореза на зараде и доприносе.

"То је мера која иде ономе што је најпотребније, а то је очување радних места и олакшавање терета који предузећа плаћају", нагласио је Вучковић.

Одлуку о подели 100 евра сваком пунолетном грађанину, међутим, не види као срвховиту.

Та мера, како наводи, није ни социјална, ни економска, долази после кризе, па се, каже поставља питање чему то, будући да укупан трошак по тој мери неће бити мали.

Додаје да ће се ефекти једног дела мера тек видети.

Вучковић сматра да је исплата минималца у начелу добра, али сматра да би је требало убрзати.

Половина маја, како се процењује, за њену примену је прилично касно, каже он:

"Поставља се питање како ће и предузећа и запослени до тада преживети, да ли ће предузећа опстати. Тако да држава треба да се потруди да што пре почне са применом ове мере", рекао је он.

Један део мера му је остао нејасан, као на пример то што ће држава давати гаранције за задуживање предузећа код пословних банака, што је, каже, још једна добра и потребна мера, али остаје да се виде детаљи - колики проценат кредита ће држава гарантовати, какав ће бити поступак добијања кредита…

"У пракси, то може да се отегне и буде превише компликовано, па да самим тим и мера буде неефикасна", рекао је Вучковић.

Према његовом мишљењу, нејасна је и мера која се односи на корпоративне обвезнице - коме је намењена, да ли ће се задуживати и приватна и државна предузећа, да ли ће држава, и у којој мери куповати те обвезнице, какав ће бити механизам, када ће и та мера доћи на дневни ред…

"Неколико ствари остаје у ''сивој зони'', а коначну оцену ћемо моћи да изрекнемо тек након одређеног времена", закључио је Вучковић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести