Вучуревић: Расту производња и извоз, пада незапосленост

НОВИ САД: Привредна комора Војводине 2019. године обележила је 100 година постојања. Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић је на Свечаној академији поводом тог јубилеја истакао да првих 100 година постојања ове институције показује да у Војводини постоји предузетнички дух, а шта нам показује пословна година за нама, сазнаћемо управо од првог човека покрајинске привредне коморе Бошка Вучуревића.
v
Фото: pkv.rs

Како оцењујете пословну 2019. годину?

Република Србија је током 2019. године успела да задржи постигнуту макроекономску стабилност. Стопа раста БДП-а од 4,8 одсто у трећем кварталу прошле године, остварен фискални суфицит, ниска и стабилна инфлација и учешће јавног дуга у БДП у одрживим оквирима, повољно су утицали и на привреду Војводине. Вредност регионалног БДП-а Региона Војводине у износу од 1.313,0 милијарди динара, учествује са скоро 26 одсто у националном БДП-у и, у односу на претходну годину, забележен је номинални раст од 4,1 одсто, док је ниво регионалног БДП-а по становнику Војводине у 2018. години номинално повећан за 4,5 одсто, међугодишње. Према последњим подацима, за првих десет месеци 2019. године, у АП Војводини је индустријска производња забележила међугодишњи раст од 0,4 одсто. У првих девет месеци, у Војводини је издато преко 5.600 грађевинских дозвола, а предвиђена вредност грађевинских радова је већа за 37,2 одсто у односу на вредност радова у првој половини претходне године. Укупна вредност спољнотрговинске робне размене АП Војводине, током десет месеци 2019. године већа  је за седам одсто у односу на исти период претходне године. Извоз робе је остварио повећање од 8,1 одсто, увоз је порастао по стопи од шест одсто, а спољнотрговински дефицит је мањи за 11,6 одсто. Број незапослених у октобру је смањен је у свим областима Војводине, где је забележен пад незапослених од 13 одсто (-14.957 лица) у односу на стање у истом месецу 2018. године.

Привредна комора Војводине велики број активности усмерава на унапређење ино-сарадње. Какви су планови за наредну годину?

Даљи наставак међурегионалне сарадње и интернационализација војвођанских малих и средњих предузећа биће један од приоритета у активностима ПКВ у току наредне године. Кроз заједничке активности у интересу привреде, наставићемо с квалитетном сарадњом коју имамо са Привредном комором Србије и Покрајинском владом, са свим нашим пословним партнерима у региону, али и отварати нова тржишта нашој привреди. У првој половини године очекујемо посете привредних делегација и наших коморских партнера из Руске Федерације, Словачке, Словеније, Мађарске, Румуније и Марока. Том приликом организоваћемо пословно-инвестиционе форуме и билатералне сусрете у ПКВ. Сада већ могу са задовољством да најавим и презентацију војвођанске привреде средином јуна 2020. године у Немачкој, и то у Франкфурту. Настављамо и с учешћем на међународним сајмовима. Привредна комора Војводине већ је организовала наступе својих компанија на међународним сајмовима туризма у Бечу, Будимпешти, ЉубљанИ, као и Сајму металског комплекса у Бечу.


Аграр на светској пијаци

У периоду јануар – октобар 2019. године, укупна вредност аграрне спољнотрговинске робне размене војвођанског региона износи  1,7 милијарди евра, и већа је за 20,6 одсто од остварене размене у истом периоду претходне године. Извоз аграрних производа и даље чини преко једне  петине укупног војвођанског извоза, приближивши се четвртини укупног извоза (23,7 одсто).

У првих десет месеци, остварено је повећање извоза од 18,9 одсто и увоза од 25,2 одсто, у односу на исти период 2018. године. Из аграрне спољнотрговинске робне размене АПВ забележен је суфицит виши за 15,3 одсто од суфицита у периоду јануар – октобар 2018. године.


Привредна комора Војводине обухвата три удружења,  из пољопривреде, индустрије и услуга. Колико су они били активни?

Током 2019. године, у оквиру наших удружења, одржано је неколико десетина седница групација чије смо закључке упућивали ПКС. Од 100 захтева, које је целокупан коморски систем поднео Влади, 35 је усвојено. То је велики успех коморског система јер се на овај начин, кроз рад групација које чине привредници, привреда директно пита и учествује у унапређењу привредног амбијента. Такође, конституисали смо два Савета – занатство, старе занате и предузетништво, у циљу афирмације занатства кроз самозапошљавање, развој предузетничких идеја и заштиту културног наслеђа, као и за циркуларну економију како бисмо подигли свест и одговорност о управљању индустријским, комуналним и другим отпадом. Удружења су се бавила организовањем стручних скупова на актуелне теме где су привредници могли из прве руке да чују мишљења стручњака, да поставе питања и да буду питани, да поделе своја искуства и дају предлоге.

Зорка Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести