Вучуревић: Војвођанска привреда добро одреаговала на коронавирус

Ванредно стање и коронавирус много тога су пременили у раду, пословању и производњи.
ПКВ/Бошко Вучуревић
Фото: ПКВ/Бошко Вучуревић

По речима председника Привредне коморе Војодине Бошка Вучуревића, производња у Војводини тече, привреда функционише, иако негде можда успорено, али је извесно да је привреда добро одреаговала на нову сиутацију, да је показала виталност, те додаје да се нада да ће тако и остати. Највећи удар осетили су они који послују у области угоститељства и туризма – ресторани, хотели, смештајни капацаитети и логистика која их прати.

– Битно је да се сачува производња и предузму сви неопходни кораци да би радници били заштићени а тржиште снабдевено – рекао је Вучуревић. – То је важно и због тренутка када ће се све вратити у нормалу, што би, по мојим очекивањима, требало да се деси за око четири месеца или најкасније до краја године – када ће привреда успети да се ревитализује и врати на ниво пре увођења ванредног стања.

Он је истакао да, по до сада расположивим подацима, отпуштања радника није било, да се сви прилагођавају новонасталој ситуацији и да се тамо где је то могуће – ради од куће. Уз то, друштвена одговорност привредника је велика и многи су спремни да пруже помоћ да би се ова ситуација што лакше савладала.


Трговине снабдевене

Председник Привредне коморе Војодине истакао је и да су сви трговински ланци веома спремно дочекали ванредно стање – снабдевеност је добра, несташица нема.

– У свим продавницама има довољно брашна, уља и осталих намирница – каже Бошко Вучуревић. – „Житопромет” из Сенте ради у четири смене и осим снабдевања домаћег тржишта, успева да део прозиводње извезе у Републику Српску, Северну Македонију, Црну Гору... У погонима сенћанске компаније „Биоспрингер” почела је производња квасца, који ће се на тржиште пласирати у различитим паковањима, а месечна производња ће четири пута надмашити уобичајену.


– Проблем је глобални и свако се на свој начин бори с њим. Сада треба одржати производњу и сачувати здравље, а будући да је смањен прилив новца из иностранства и пролонгирани рокови плаћања, поједини привредници могли би се суочити с недостатком сировина, али се надамо да до тога неће доћи – казао је Вучуревић. 

Што се тиче пољопривредне производње, он је истакао да је у разговору с представницима те привредне гране, било да је реч о великим предузећима, задругама или газдинставима, указано на то да се она одвија несметано, да је обезбеђено довољно сировина и да ће овогодишњи трошкови сетве бити нижи од прошлогодишњих.

– Сви радови се одвијају нормално, сетва репе урађена је на 80 одсто површина, припрема за соју, кукуруз и сунцокрет урађена је готово 100 одсто, а по речима директора Удружења „Војоводна аграр” из Бечеја Небојше Вуковића, обезбеђено је довољно и семена и ђубрива. Довољно је и дизел-горива, као и свих осталих деривата, чија цена сада иде наниже. Ове године ће, по прорачуну стручњака, инпути за сетву бити од три до пет одсто нижи него прошле, чак и када се у то не урачунају трошкови за гориво, који ће такође бити нижи него лане – рекао је Вучуревић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести