Вучуревић: Војвођански аграр добро стоји на светској пијаци

НОВИ САД: Упркос пандемији и њеном утицају на глобалну економију, показатељи у Војводини за протеклих осам месеци показују да укупна вредност аграрне спољнотрговинске робне размене војвођанског региона вреди око 1,5 милијарду евра и већа је 9,9 одсто у односу на прошлу годину.
Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine foto: Dnevnik.rs
Фото: Бошко Вучуревић, председник Привредне коморе Војводине фото: Дневник.рс

Посматрајући спољнотрговинску размену пољопривредно-прехрамбених производа АП Војводине у првом полугодишту 2020. године, извоз аграрних производа чини више од четвртине укупног војвођанског извоза. Најзначајнији извозни аграрни производ Војводине је кукуруз, с учешћем већиом од 22 одсто. Очекивана производња кукурза у Војводини је пет милиона тона, што је 4,8 одсто више у односу на прошлу годину. У поређењу с прошлом годином, очекује се и већа производња соје, а нешто мања шећерне репе и сунцокрета.

У АП Војводини за првих осам месеци, међугодишње посматрано, индустријска производња бележи раст од 4,5 одсто.

Обим производње је порастао у сектору прерађивачке индустрије 4,8 одсто, објашњава председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.

Како је додао, иако су сусрети привредника онемогућени на великим скуповима, они ће им омогућити, такође онлајн, да закажу Б2Б сусрете на Регионалном пословном форуму који ће бити организован 10. новембра.


Онлајн повезивање с партнерима

Ову јесен у Привредној комори Војводине започели смо интезивним онлајн конференцијама. Разговарамо с колегама из региона и размењујемо искуства о привредним кретањима током периода пандемије. Потписали смо почетком септембра и први онлајн споразум с Комором Самаре из Руске Федерације, каже Бошко Вучуревић, и истиче да привреда не сме да стане и да се у овим тешким условима ПКВ нашао на услузи нашим привредницима.

Имали су, додао је, чак и покретање нових пројеката упркос тешким условима  услед ковида-19.

Наредни онлајн сусрет заказан је с колегама из Коморе Нижњег Новгорода.


Форум ће бити организован у онлајн окружењу, а више информација о форуму и могућностима за заказивање Б2Б сусрета привредника може се наћи на страници rbf.vojvodina.gov.rs. Сектори који ће бити представљени на форуму су пољопривреда и прехрамбена индустрија, грађевинска индустрија и информационе и комуникационе технологије и креативна индустрија. Форум се припрема у организацији Аутономне Покрајине Војводине, Скупштине европских регија, Привредне коморе Војводине и Европске мреже предузетништва.

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести