Вујовић: Није нам неопходан нови аранжман са ММФ

ВАШИНГТОН: Министар финансија Душан Вујовић рекао је вечерас да је Србија добила изузетне похвале од ММФ-а и Светске банке за резултате остварене у макро-фискалној, макро-монетарној грани и у свим другим областима, као и да Србији није неопходан нови аранжман са ММФ-ом али да није ни на одмет.
dusan vujovic, Tanjug
Фото: Tanjug

"Оцене напретка реформи у Србији су толико похвалне да ми је просто непријатно да их цитирам. ММФ је то потврдио недавним студијама да је привредни раст сада стабилизован на три одсто са могућношћу да буде још већи, као и да се наредне године очекује да буде три и по одсто сто је јако добар знак", рекао је Вујовић за РТС из Вашинготна где је са делегацијом присуствовао пролећном заседању ММФ-а и Светске банке. 

Према њеогвим речима, учесници тог скупа су потврдили повишен рејтинг Србије и сви очекују да ће тренд смањивања учешћа дуга у БДП-у да се настави и то на сигурним основама.
То је како је навео, прави начин показивања свим инвеститорима да је ово прави тренутак да се инвестира у Србију и да је Србија прешла ту преломну тачку спровођењу реформи.

Он је истакао да нама са становишта макро-монетарне и макро-фискалне политике са становишта новца и средстава нови формални програм са ММФ-ом није неопходан, али да би "у контексту реформи, било би добро да имамо програм који нас све ставља у ситуацију да добро планирамо и да те планове остварујемо".
Што се тиче проблема појединих великих предузећа у Србији, Вујовић је рекао да је тешко у раздаљини од преко 20 месеци планирати тачно динамику разрешења ситуације, јер то не зависи само од њих или од државе.

"То зависи и од интереса инвеститора, од наших административних правних процедура и свега осталог. Ја сам због тога замолио да покушамо да будемо реални да не бисмо морали да ревидирамо рокове. Подекад је боље рокове дефинисати функционално него закуцати за конкретне датуме и то ћемо наставити да радимо и у будућности", рекао је министар.

Он је напоменуо да представници ММФ-а подржавају флексибилност дефинисања рокова.
Што се тиче наредних аранжмана са ММФ-ом Вујовић је рекао да ће то бити дефинисано у наредним месецима када се види какав нам облик сарадње треба.
"Једно је сигурно, Србији средства ММФ- даје а то су средства за подршку платном билансу.Та средства, на срећу нису потребна", напоменуо је Вујовић.
Он је указао да су реформе у току доста тешке и да то понекад изгледа "као проблем Икара - не сме сда се лети ни преблизу сунцу ни преблизу таласима".
"Ми преговарамо да имамо такву позитивну тензију у дефинисању програма да се обавежемо и сами себи и међунароној заједници да ћемо остварити те програме - да не будемо преамбициони али ни превише релаксирани јер време пролази", рекао је министар.

Према његовим речима, још увек су огромна средства блокирана у предузећима која нису реструктуирана и самим тим су ускаћена за развој привреде и отврање нових радних места...
У Вашингтону је данас завршено пролећно заседање ММФ-а и Светске банке на којем је уцествовала и делагација Србије, коју су предводили Вујовић и гувернерка Јоргованка Табаковић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести