Вујовић: Смањили смо премију ризика земље четири пута

БЕОГРАД: Министар финансија Душан Вујовић оценио је данас да је Србија остварила добро пролазно време и у седмој ревизији аранжмана из предострожности који земља има са Међународним монтарним фондом (ММФ).
Dušan Vujović Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Вујовић је на конференцији за новинаре у Влади Србије истакао да је ово претпоследња проверa резултата реформи договорених са ММФ-ом које наша земља спроводи по основу аранжмана из предострожности.

Илуструјући постигнуте резултате, он је навео да влада и даље планира раст бруто домаћег производа за ову годину од 3,0 одсто, јавни дуг је смањен на 67,1 одсто, буџетски дефицит је са првобитно предвиђених 1,7 процената за ову годину ревидиран наниже на 1,3 одсто, а премија ризика земље је оборена четири пута, што значи да су нам мањи трошкови које плаћамо приликом задуживања.

Министар финансија је такође истакао да је суфицит у буџету на крају јуна износио 33,2 милијарде динара, што је за 80 милијарди испред плана.

Извоз је, према његовим речима, у првих пет месеци повећан за 13,3 посто. 

Вујовић је посебно подвукао да извесни проблеми структурне природе на које је ММФ скренуо пажњу, попут кашњења реформе јавне управе, државних предузећа и други, не постоје од данас већ датирају пет, десет па и више година уназад.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести