За 42.000 радних места лане било 228.000 кандидата

НОВИ САД: Претходна година је по много чему другачија него било која раније. Наиме, од половине марта у Србији, као и у целом свету, проглашена је пандемија вируса ковид-19, због које су многи сектори, и то не само у области туризма и угоститељства, практично, стали.
korona posao pixabay
Фото: Pixabay.com

Све то је, наравно, имало великог утицаја и на тржиште рада, односно за нека радна места, која би у уобичајеној ситуацији била попуњена, послодавци нису имали никаквог интересовања, а истовремено за многим занимањима, и поред промена у пословању – интересовање није престајало. Током ванредног стања, које је на снази било око два месеца, тржиште рада било је у застоју. Након његовог укидања, почела је нормализација и прилагођавање новонасталој ситуацији. По подацима сајта www.infostud.com, веома значајна новина у пословању услед епидемиолошких мера је рад од куће, а на листи најтраженијих занимања нашле су се позиције попут продаваца, курира/достављача, али и радника у контакт-центрима.

На основу података тог сајта, током 2020. године било је 41.902 могућности за запослење, што је у односу на 2019. годину пад од 14 одсто. С друге стране, четири одсто је повећан број корисника који су били у потрази за првим или новим послом: у години иза нас било их је укупно 228.200. Такође, за разлику од 2019. године, прошле године повећао се и број просечних конкурисања – 83.

Промена није било када је реч о најтраженијим областима: и прошле године на врху је било неколико сектора – трговина/продаја, ИТ, машинство, администрација и електротехника, магацин, грађевина, транспорт и позивни центри. Када се говори о појединачним радним позицијама, највећу могућност да се запосле прошле године имали су продавци, комерцијалисти, магационери, возачи и телефонски оператери.

Као и неколико година уназад, кадрови у ИТ сектору су веома тражени, а послодавцима је и даље тешко да нађу квалитетног кандидата, нарочито средњег или вишег сениоритета. Позиције које су ИТ послодавцима у тој години биле најпотребније су Java Script Developer, Java Developer, IT Help Desk, .Net Developer и PHP Developer.


Четвртина кандидата с деценијским искуством

По подацима сајта „Послови Инфостуд”, сваки четврти кандидат који је конкурисао путем тог сајта има више од десет година радног искуства, док 20 посто чине кандидати који имају између пет и десет година искуства. Они који су били у потрази за првим радним местом и који су без радног искуства чине десет одсто оних који су конкурисали на расписане огласе.


Нису само ИТ стручњаци дефицитарни: на тржишту рада недостају и многа занатска занимања, попут фризера, кувара, ауто-механичара, столара/тесара, бравара и магационера. За та занимања, по подацима сајта „Послови Инфостуд”, већ годинама послодавци нуде далеко већи број радних места него што се јавља кандидата.

Од готово 42.000 огласа за посао, колико их је било у години за нама, највише су тражени кандидати са средњом стручном спремом – чак 60 одсто. Кадрови с високом или вишом школом били су тражени у 29 одсто расписаних огласа, а  они с мастер дипломом свега осам одсто.  Насупрот томе, број кандидата који су били у потрази за послом у већој мери чине висококвалификовани кадрови – 50 одсто, док је четвртина њих са средњом стручном спремом.

Послодавци којима су потреби кадрови са знањем језика највише су тражили оне који знају енглески – чак петина огласа била је расписана на том језику. У мањој мери су били тражени немачки, руски и мађарски.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести