За 71 предузетницу у Војводини 13 милиона динара

Женама предузетницама јуче је у холу Покрајинске владе уручен 71 уговор у вредности од 13 милиона динара.
Покрајинска влада
Фото: Покрајинска влада

Новац је намењен за субвенционисање трошкова набавке машина или опреме, рачунарске опреме, софтвера или услуге у циљу иновирања и дигитализовања процеса производње и операција у домену маркетинга и трговине за ову годину.

Секретаријат је на основу конкурса за женско предузетништво пласирао укупно 13,1 милион динара по принципу рефундације, од тога 10,7 милиона за капиталне субвенције и 2,4 милиона динара за текуће субвенције, за укупно 71 корисника средстава.

Право учешћа на конкурсу имала су привредна друштва и предузетнице са седиштем или регистрованом пословном јединицом у Војводини, евидентирани у Агенцији за привредне регистре најкасније до 30. децембра 2019. године, односно да имају активан статус као микро или мала правна лица.


Новци за стартап

Стартап који је добио награду прошле године, ове године је добио и новац од Покрајине, а реч је о фирми „Пит енд солушн” власнице Андрее Младин. Реч је о фирми која се бави стандардизацијом угоститељских пет френдли објеката.

- Генерално се бавим иновативним, другачијим послом. Ова помоћ ми много значи јер је увек тешко на почетку и да направим прве кораке, да изађем на тржиште. Каже да се одлучила на ову необичну и занимљиву идеју јер се бави организацијом догађаја и маркетингом, па доста путује са својом куцом и видела је колики је јаз на тржишту у смислу разумевања од власника љубимаца и угоститеља који беже од те услуге, несхватајући да је то један популаран тренд. У свету постоји више од 200 милиона власника паса који путују и који су спремни да плате и да буду уз своје љубимце.


Једна од предузетница која је добила новац је и Валерија Гергеј; власница фирме „Интерком„ из Суботице. Фирма се бави трговином, а поред тога имају и производни сектор где производе косачице и баве се фарбањем.

- Послујемо 29 година. На челу сам фирме последњих 15 година. Сада ми није тешко јер сам у пословање кренула са мужем па је фирма већ разрађена и све проблеме као и покретачку енергију смо тада заједно превазишли. Не могу да се жалим. Има доста посла, међутим, имам и мало времена за праћење оваквих конкруса. Нисам први пут учествовала. Прошли пут нисам добила новац, па ме је то мало разуверило. Међутим, одлучила сам да се пријавим и ево добили смо новац, који ће нам доста помоћи у пословању. Новац ћемо искористити за рефинансирање компресора који смо купили у последњих шест месеци. Помоћу компресора удувавамо ваздух који помаже за фарбање металних предмета али и за пескарење - појаснила је за „Дневник” Гергеј.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић је рекао непосредно пре уручења уговора да су за новац могле да конкуришу жене власнице више од 51 одсто фирме, да су управљачи истом и да су плаћени порези и да нема отпуштања радника.

-Могу да вам обећам да ћемо се потрудити да вас све обиђимо и да се лично уверимо да је сваки динар потрошен наменски јер то је залог за следеће предузетнике који ће добити новац - казао је Иванишевић.

Бранислава Симанић, диреторка сектора предузетништва Привредне коморе Србије, која је такође присутвовала уручењу уговора, том приликом је казала да та инситуција има добру сарадњу са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам и да заједнички раде на унапређењу женског предузетништва у Војводини.         

С. Аничић Илић

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести