За канал Баја-Бездан ЕУ издвојила преко седам милиона евра

Комплексно уређење водопривреде подручја канала Баја – Бездан – (“BABECA”) резултат је прекограничне сарадње Србије и Мађарске, а Европска унија овај заједнички подухват две земље суфинансира са 7.394.607,21 евра, док је укупна вредност пројекта 8.699.537,91 евра.
bezdan prevodnica, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Конференција поводом почетка пројекта реконструкције канала Баја – Бездан одржана је у Скупштини Аутономне покрајине Војводине где је са партнерима из Мађарске разговарано о наредним корацима прекограничног пројекта који има за циљ смањење опасности од поплава на територији АП Војводине и жупаније Бач-Кишкун, обнављењем хидро-система канала Баја-Бездан, као и побољшање неопходних услова за друге пословне активности.

Комплексно уређење водопривреде подручја канала Баја – Бездан – (“BABECA”) резултат је прекограничне сарадње Србије и Мађарске, а Европска унија овај заједнички подухват две земље суфинансира са 7.394.607,21 евра, док је укупна вредност пројекта 8.699.537,91 евра.

Стефен Худолин, шеф операција из Делегације Европске уније у Србији нагласио да је ово пример добре прекограничне сарадње, онакаве каква се може видети и међу земљама Европске уније.

“Дух прекограничне сарадње са циљем добросуседских односа може прерасти у један овако добар инфраструктурни инвестициони пројекат. Повезане институције су овде показале озбиљност и професионалност.  Управо је та професионалност довела до значајних средстава из Европске уније која су неповратна”, навео је Худолин.

Током имплементације пројекта планирана је и платформа за уклањање наноса као и рампе за бродове на три локалитета у Мађарској. У Србији ће бити извршена реконструкција и рехабилитација преводнице Бездан и уставе Шебесфок и набавиће се посебна опрема неопходна за одржавање каналске мреже.

Славко Врнчић, директор ЈВП „Воде Војводине“ Нови Сад навео је да ће поред смањења опасности од поплава, обнављање овог подручја бити значајно и за побољшање пловног саобраћаја јер ће омогућити улазак кроз ту преводницу и транспорт пловила до 500 тона.

Партнерство на пројекту, чине Дирекција за водопривреду Доњег Подунавља из Мађарске, и ЈВП „Воде Војводине” Нови Сад и Фонд „Европски послови” АП Војводине из Србије.

Роберт Телкеш директор Дирекције за водопривреду Доњег Подунавља каже да ће овај пројекат бити од великог еколошког значаја за Мађарску јер ће измуљавање значајно допринети поправљању квалитета воде у каналу што ће имати даље позитивне ефекте.”

Сви радови на имплементацији овог пројекта требало би да буду завршени до септембра 2020. године, а Стеван Илинчић, координатор пројекта из ЈВП „Воде Војводине” Нови Сад објашњава да санација ових објеката има и историјски значај.  По речима Илинчића, ти објекти су стара безданска станица, изграђена 1856. године, и Шебешфок, изграђен 1875. године,  које је начео зуб времена. Санација ових објеката вратиће им њихову функцију у одбрани од поплава и у пловидби, која је тренутно делимична. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести