За кућицу у Банату доста и 2.000 евра

Пред нама је скоро цела недеља празновања, а многи ће тим поводом посетити родитеље или баке и деке који живе на селу.
banat selo, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Дивиће се зеленој трави и пашњацима, помазити домаће животиње, направити неизбежни селфи и ставити фотографије на фејс или инстаграм. Затим ће се вратити у град. Жалиће се на смог, загађење, често с муком отплаћивати рате за кредит или издвајати за подстанарску кирију, али неће помислити да се врате на село и тамо наставе живот.

Цена кућа у селима у Војводини креће се од неколико хиљада евра па до неколико десетина у истој валути. Чак ни куће у туристичким дестинацијама као што је Палић не гарантују иоле пристојнију цену. У селу Јанков Мост, близу Зрењанина, кућа од 130 метара квадратних може се купити за свега 3.500 евра. Већа у селу Арадац, у близини, мало је скупља – за 170 метара квадратних тражи се 28.000 евра. О томе шта се дешава са сеоским некретнинама, Бојан Михајлов из агенције ”Прагма” у Зрењанину каже:

5.000 евра кућа у Жеднику

– Интересовање за сеоске куће је углавном мало. Конкретно, Јанков Мост је село које сваке године има све мање становника. Ту нема гасне мреже ни водовода. То је онај минимум који се за живот на селу тажи. Ако се и појаве купци, обично су то људи из већих градова, попут Новог Сада и Београда. Они те куће купују за викендице и места где ће проводити одмор. Ако се неко и досели, што се јако ретко догаћа, то су људи који због своје економске ситуације себи не могу да приуште ништа друго.

Када се крене од Зрењанина ка граници према Румунији, слика је још тужнија. У селима око Нове Црње, попут Радојева или Селеуша, куће се продају већ за 2.000 евра па и јефтиније ако купац одмах може да изброји паре. Оних нешто квалитетнијих, за 3.000–4.000 евра, баш је пуно. Слично је широм  Баната.

12.000 евра лепа кућа у Великом Средишту

У агенцији “Лира” у Вршцу кажу да купаца нема ни када се цене спусте. Весна Млинаревић из агенције објашњава да, рецимо у селима попут Великог Средишта, има јако лепих кућа, по цени од 12.000 евра па до 35.000. Све је ту лепо сређено, имају и одговарајућу инфраструктуру. Из овог и сличних места житељи су некада одлазили на рад у Немачку. Зидали су лепе куће у завичају, у које је улагано и пар стотина хиљада марака. Данас немају никаве шансе ни да их продају, а камоли да извуку знатнији део новца. Наследницима ту није привлачно за живот.

Није боље ни у Срему. У Руми се, рецимо, кућа од 84 квадрата продаје за 46.500 евра. У оближњем селу Никинци за 103 квадрата треба издвојити 25.000 евра. Обе куће су од чврстог материјала и зидане су пре око четири деценије.

Кажу да туризам увек доноси раст цена некретнина. Није правило. Кућа на Палићу од 186 квадрата нуди се за 30.000 евра. Предузимљиви продавац је обавестио и да је цена 161 евро по квадрату. Купца чека.


Далеко је Аспен

Градић Аспен у САД купио је један амерички милионер јер су куће продаване будзашто. Данас је ово место у неприступачним планинама најпознатији монденски ски-центар преко Баре. Хоће ли и неки домаћи тајкун једном доћи на идеју да купи цео Жедник или Јанов Мост, тешко је рећи, али ако цене буду ниске, можда се и неко од ових места претвори у монденски центар, бар за домаћу употребу. Испада да се за 100.000 евра може купити скоро 40 некретнина.  


Невенка Пејић из агенције “Цезар” у Суботици каже да је већ годиинама исто. У градовима цене квадрата падају и расту, али у селима су већ дуго на низбрдици.

У Палићу се цене још добро и држе. Рецимо, у Жеднику се кућа може купити и за 5.000 евра, а оних од 10.000 евра у понуди је пуно. Све куће које смо поменули су усељиве. Нови власник би могао да живи у њима без претходног великог улагања ради основне удобности.

Ко мерка кућу или викендицу на селу а није при парама, најбоље ће урадити да погледа у планове просветара. Тамо где се школа затвори, цене падају у бесцење. Лоша препорука су и дотрајали путеви, пуни рупа, чињеница да су аутобуске везе ретке или да у селу нема амбуланте.

Душанка Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести