За летовање добри и Крушедол, Бисерно острво, Алибунар…

Сеоски туризам из године у годину све је интересантнији домаћим туристима. У тој грани привреде појединци су уложили огроман новац у изградњу или реновирање сеоских домаћинства и готово да нема села у нашој покрајини где нема бар једно домаћинство опремљено за пријем гостију.
krusedol RHA
Фото: Дневник (Радивој Хаџић)

Посебно је то у селима кроз која протиче Тиса, Дунав, Бегеј, Тамиш, у Срему у близини Фрушке горе и у Банату недалеко од Делиблатске пешчаре и Вршачког брега.

Мада туристичка сезона званично почиње 1.јула, већ је познато да ће овог лета гостију у домаћем смештају бити више него претпрошле године јер се лане због епидемије није могло путовати, а сада када епидемија попушта, сви су жељни путовања и одмора ван места становања. И смешај у сеоским срединама биће попуњен јер ретки су предузетници чији објекти нису , бар делом, резевисани током летње сезоне. Ове понуде нема по туристичким агенцијама јер не продају такве аражмане,већ смештај нуде власници некретнина на букингу.

По броју посета на сајтовима, закључак је да места попут Белог Блата, Каравукова, Дебељаче, Жабља, Сусека, Алибунара Крушедола , Лежимира, Манђелоса… могу да замене популарне дестинације у Грчкој, Турској, Египту… Или овде Златибора, Соко Бање, Палића…


Све ново и реновирано

Заједничко за све објекте јесте што су или новоизграђени или у скорије време реновирани, имају пространа дворишта у цвећу и зеленилу. Сви имају најмање два лежаја, па до седам кревета, ретко осам, затим опремљену летњу кухињу, простор за котлић и назидан роштиљ, Вај –Фај… У понеким местима постоје и изграђене бициклистичке стазе, а у другима се нуди вожња моторним чамцем и разгледање природе по рекама или упознавање са археолошким налазиштима.


Осим кућа, домаћим туристима су на располагању и викендице и апратмани, а цене су шаролике. У једној од вила у Жабљу у близини Јегричке баре, где је смештај резервисан чак до октобра, најам по дану кошта 300 евра за осам особа. Али недалеко од Жабља на Бисерном оствру, у кући са погледом на Тису, најам по дану у три собе са пет кревета кошта 70 евра. У Сусеку, у општини Беочин, изнајмљивање је 100 евра по дану, у кући са безеном, окруженом шумом и виноградима. За 80 евра по дану може се изнајмити кућа на обронцима Фрушке горе у Крушедолу у близини Сремских Карловаца, Новог Сада и три манастира.

Има и јефтинијег смештаја, од 20 до 50 евра. У Белој Цркви, у близини Шаранског језера, најам је 40 евра по дану, а у Алибунару недалеко од Делиблатске пешчаре и Вршачког брега је 30 евра на дан.

Готово у свакој понуди стоји напомена да се цене могу кориговати у зависности од броја дана и датума боравка.

На сајтовима се види и да су домаћи гости активни у оцењивању понуде јер се сваког месеца објављује десет најбољих сеоских домаћинстава, затим која су најчешће резервисана домаћинства, такође по месецима, и сеоска домаћинства у регији којима су гости одушевљени. Постоје и подаци о просечним ценама ноћења. У Старим Бановцима, у једној од кућа за одмор, цена ноћења, у просеку, је 12.938 динара, а у близини Палића ноћење је, у просеку, 4.705 динара.

И док су гости задивљени природом, амбијентом и услугама, домаћини кажу да посао није као из снова јер за сваког новог госта треба припремити све као што је приказано на фотографијама приликом резервације.

Ана Давидовић из Манђелоса код Сремске Митровице заједно са породицом је већ пет година.у овом послу. Уложени новац, каже, још се није повратио, а нова улагања су стално потребна.

- Потребан је огроман труд да понуда буде савршена , а за то треба доста рада, па бављење сеоским туризмом само на око изгледа да је фантастично - навела је наша саговорница.

У ишчекивњу гостију, којих има обично током викенда, ретко радним данима, примећује да има превише смештаја за издавање по селима и да тржиште постаје презасићено. – Људи не долазе у села због самих места и тишине, већ због близине туристичких дестинација, попут Фрушке горе, археолошких налазишта, специјалних резервата природе…па пошто има и хотелског смештаја и ресторана, нису им потребне само куће у селима.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести