За месец дана гориво седам динара скупље

Цена горива на бензинским пумпама у Србиј већ неко време иде навише, а у односу на прошли месец за литар је потребно око седам динара више.
benzinska_pumpa/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Тако литар безоловног бензина ових дана кошта око 130 динара, док је половином јуна било потребно око 123 динара, а литар евродизела сада кошта око 140 динара док је пре тридесетак дана за ту количину било потребно око 133 динара.

Раст цена горива на домаћем тржишту, у складу је с променом цене нафте на светском тржишту, али је гориво на бензинским пумпама скупље и због недавног повећања акцизе на нафтне деривате. Од почетка јула акциза је виша за око динар по се потрошачима приликом куповине сваког литра горива обрачунава и тај износ. Дакле, цена црног злата иде узлазном линијом па је барел “брента” јуче коштао око 43,50 долара, а већ неколико недеља цена барела креће се око износа од око 40 долара. Треба рећи да је садашња цена нафте значајно нижа од оне која је важила на почетку године, када је барел “брента” коштао готово 70 долара. Да је ове године цена нафте много осцилирала сведочи и то што је садашња цена барела више него дупло виша од цене која је важила крајем априла када је та количина “брента” пала испод 20 долара и коштала 19 долара. 


Јефтиније него у јануару  

Литар горива на бензинским пумпама у Србији сада је јефтинији за око двадесетак динара него на почетку године. То значи да за пуњење резервоара потрошачи још увек издвајају мање новца него у јануару, а приликом куповином исте количине горива сада ће у новчанику остати око 1.000 динара. Наиме, почетком године литар безоловног бензина је коштао око 150 динара, док је за литар евродизела сада потребно око 25 динара мање него у јануару када је за литар било потребно око 164 динара.


За сада стручњаци истичу да се не очекују веће оцилације цене нафте, али не треба заборавити и то да су сада предвиђања много другачија него раније и да на цену нафте на светским тржиштима свакако и даље значајан утицај има пандемија коронавируса. Познато је да се промена цене нафте на светском тржишту одражава  на промену цена на свим локалним тржиштим јер је цена нафте изузетно важан параметар приликом утврђивања цене горива на њима. Ипак, није и једини, нити су промене увек истовремене. На цену горива утиче много фактора, који су, неретко, супоротстављени - па један утиче на смањење цене, а неки други на раст. Уз то, промена цене нафте на светском тржишту, без обзира у ком се правцу она креће, готово по правилу увек утиче на цене горива на локалним тржиштима, али не одмах већ за неколико недеља. Тако се може десити да, рецимо, цене нафте иде навише, а да цена горива на локаланом тржишту иде наниже. Управо то се дешавало до недавно на нашем тржишу јер је цена нафте неколико недеља ишла навише, али то није довело до поскупљења, већ напротив, цена горива ишла је наниже. Ипак, половином јуна литар је почео да поскупљује, а како ће се даље кретати цена и у којој мери ће се ефекти садашњег раста цене нафте одразити на цену горива на домаћим бензинским пумпама зависи од даљег кретања цене нафте. 

        Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести