За неколико недеља фондација за циркуларне миграције

БЕОГРАД: Агенција за циркуларне миграције, чији је циљ да поспеши повратак наших људи из иностранства, требало би у наредних неколико недеља формално да се региструје као фондација, најавила је премијерка Ана Брнабић.
IT stručnjaci Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Ми смо тренутно у фази формирања Агенције за циркуларне миграције и то радимо заједно с Привредном комором Србије. Дуго је требало да нађемо најбољи модалитет, да ли ће то бити државна агенције, агенција при ПКС или ће бити основана као невладина организација или фондација, рекла је Бранбић.

Навела је да влада ради на томе заједно са донаторима и људима који су учествоали у организацији скупа "Таленти на окупу", који је одржан прошле године.

Договорили смо се да то буде основано као фондација у којој је влада само један од осниивача, да би омогућили да та агенција у било којој влади има своју снагу и може да функционише. ПКС ће обезбедити део финансирања, тако да очекујем да се у наредних неколико недеља и формално региструје та фондација, рекла је премијерка.

Додала је да је урађено доста по питању нострификације диплома и да ће се то ускоро видети у предложеним изменама и допунама закона, пошто имамо ситуацију да у пореском правном оквиру, када се људи враћају из иностранству било да су тамо провели пет месеци или 15 година, по повратку у земљу могу да враћају имовину у вредности до 5.000 евра, а након тога плаћају порез на све остало што унесу.

То је, како каже, дестимулишуће за људе који желе да се врате у Србију, тако да ће бити подигнут тај лимит.

Брнабић наводи да ће то бити решено изменама и допунама пореских закона који ће важити већ од јануара 2020. године.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести