За нишки аеродром 256 милиона динара, улагање се наставља

БЕОГРАД: Помоћник министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зоран Илић, изјавио је данас да је Аеродром "Константин Велики" у Нишу од стратешког значаја за државу и да је од преузимања управљања у овај аеродром уложено укупно 256 милиона динара.
aerodrom terminal pixabay
Фото: pixabay.com

"Држава је од преузимања нишког аеродрома обезбедила укупно 256 милиона динара за ''Константин Велики. Од тога, 70 милиона динара интервентно је пребачено на предузеће ''Аеродроми Србије'', за уклањање леда и заштиту авиона од залеђивања, а што је било неопходно да би се обезбедио континуитет одвијања ваздушног саобраћаја на Аеродрому ''Константин Велики''", рекао је Илић.

Он је објаснио да је, поред тога, обезбеђено и уплаћено на рачун нишког аеродрома додатних 110 милиона динара, а за оперативни рад у 2019. обезбеђено је још 76 милиона динара.

Како је нагласио, Аеродром "Константин Велики" је од стратешког значаја за Републику Србију и у њега ће бити инвестирано у складу са планираним пројектима, као и са потребама саобраћаја.

Он је додао да је је први задатак државе после преузимања био да се обезбеди континуиран и безбедан рад на прихвату авиона и путника. Илић је рекао да ће бити настављене и инвестиције у нишки аеродром, напомињући да је обавезу улагања преузела на себе држава, што ће дати могућност Граду Нишу да се усмери на решавање социјалних, комуналних и других питања у граду.

"Планови за изградњу контролног торња на Аеродрому "Константин Велики" у финалној су фази. Тренутно се ради на обезбеђењу земљишта на коме ће се градити торањ, у чију изградњу ће бити уложено пет милиона евра. Очекујемо да ће изградња почети половином идуће године, а завршетак најкасније до 2022. године", рекао је Илић. 

Он је додао и да се од менаџмента Аеродрома "Константин Велики" очекује да изради техничку документацију којом ће предвидети одређена средства за развој и проширење путничког терминала.

Илић истиче да су улагања у нишки аеродром само део инвестиција у инфраструктуру које држава реализује у Нишу. 

"У оквиру новог инвестиционог циклуса у инфраструктури, вредног око пет милијарди евра, биће реализовани велики пројекти у Нишу, пре свега у области железнице и друмског саобраћаја. После неколико деценија обећања, обезбеђено је 268 милиона евра за пројекат реконструкције, модернизације и електрификације пруге Ниш-Димитровград, који укључује и изградњу обилазне пруге око Ниша", рекао је Илић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести