За нова радна места догодине 125 милиона евра

Буџетом за наредну годину планирано је око 15 милијаради динара за субвенције приватним предузећима, што је за 2,5 милијарди динара више него ове године.
radovi, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Посебном уредом биће дефинисано ко, колико и под којим условима може да добије субвенције, али оно што се већ зна и што је записано Изменама и допунама Закона о улагањима јесте да се од наредне године као корисници ових субвенција односно као улагачи могу појавити под једнаким условима домаћи и страни инвеститори који су сада изједначени и у погледу права на ослобађање од царинских и других дажбина приликом инвестирања.

Као облици државне помоћи, према изменама Закона о улагањима, предвиђени су додела подстицаја, порески подстицаји и олакшице, ослобађање од плаћања такси, царинске повластице... Све то требало би да доведе још више како страних тако и домаћин инвеститора којима ће држава субвенционисати свако радно место. Држава очекује да измењени Закон о улагањима стимулише привредну активност и повећа тржишну конкуренцију због тога што се њима стварају услови за повећани ниво инвестиционе активности па је самим тим реално очекивати повећање привредних субјеката и повећање радних места.

За ову годину Влада Србије најавила је преговоре с више од 50 инвеститора, који би требало да отворе 28.000 радних места

Почетком марта ове године Влада Србије усвојила је Уредбу о условима и начину привлачења директних инвестиција према којој су субвенције додељиване у зависности од степена развијености општина у којој се реализује инвестициони пројекат, па су се субвенције по новоотвореном радном месту кретале од 3.000 евра у првој групи развијености општина до 7.000 евра по раднику у девастираним подручјима Србије. За ову годину Влада Србије најавила је преговоре с више од 50 инвеститора који би требало да отворе 28.000 радних места.

Но, претходних месеци стизале су најаве да ће се модел субвенционисања страних и домаћих инвеститора мењати како би се убудуће одобравао новац за иновације и нове технологије уместо за свако радно место. Уосталом, на то упућује и Извештај о напретку Србије који је српској премијерки Ани Брнабић  уручио Сем Фабрици, шеф делагације Европске комисије у којем се критикује модел субвенционисања по новоотвореном радном месту.

Да су критике имале утицаја сведочи и чињеница да се последњих месеци отварају технолошки паркови и све више промовише иновациона делатност .


Биће још новца

По оцени Фискално савета Србије смањење субвенција инвеститорима може се очекивати тек од 2021.године, с обзиром да је у буџету за 2018.годину дата планирана трогодишња динамика. Управо та динамика и најавила је да ће ове године субвенције инвеститорима бити повећане, што је буџетом за 2019.години и потврђено. Повећање се може очекивати и за 2020.годину, а након тога држава би требало да се уместо на подстицање инвестиција окрене реформи привредног амбијента и то таквој да инвеститори долазе сами и не очекују помоћ државе.


Према рачуници Миодрага Филиповића, професора Економског факултета у Београду, страни инвеститори су до сада добили 443 милиона евра субвенција, што значи у просеку 6.795 евра по новоотвореном радном месту. Заједно са Мирољубом Николићем, стручним сарадником Министарства привреде, професор Филиповић је израчунао да је од 2006. до 2016.године из буџета за подстицаје  потрошено 501,8 милиона евра, као и да су страници добили чак 90 одсто од тог износа. Уз помоћ субвенција отворено је 82.015 нових радних места.

Нову уредбу о подели субвенција за инвестиције и отварање нових радних места с посебном пажњом чекају незапослени, али они који већ раде а нису задовољни радним  местом, јер инвеститор који добије помоћ државе има одређених обавеза према њима. Према сада важећој Уредби инвеститор, без обзира да ли страни или домаћи, има обавезу да радницима исплаћује зараду најмање у висини минималне зараде и друга примања као што су топли оброк и регрес, тако да уговорена плата износи најмање 120 одсто утврђеног минималца. 

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести