За оне који се врате у Србију порез 70 одсто мањи

Државна секретарка у Министарству финансија Славица Савичић изјавила је да се сет мера које то министарство припрема за подстицаје новом запошљавању, доноси ослушкујући потребе привреде и са жељом да се смањи незапосленост у Србији.
bogatasi porez
Фото: pixabay.com

Она је најавила да ће сет закона бити у скупштинској процедури у новембру ове године, а у примени од 1. јануара 2020.

– Предвиђен је велики број законских измена, а већина закона је припремљена готово у целости да би ускоро ушли у скупштинску процедуру – истакла је Славица Савичић.

По њеним речима, кључна мера садржана је у Закону о порезу на доходак грађана, где су предвиђене одређене пореске олакшице за запошљавање, али ће измена бити и у другим прописима.

70 одсто ослобађање у првој години

– Ове године смо покушали да нађемо оптималну меру да се на неки начин стимулише запошљавање. То се највише односи на оне који су завршили факултете и средње школе, односно на све оне који ове године нису радили. Идеја је да заснују радни однос током следеће године, а послодавци ће на тај начин имати олакшице. Предлог је да се ослободе пореза на зараде у првој години од 70 посто, у другој 65 и у последњој 60 процената. Планирано је ослобађање од доприноса за ПИО у целости прве године, следеће 95 одсто и треће 85 одсто – објаснила је Славица Савичић.

Она је додала да је концепт постављен тако да олакшице прате запосленог и ако промени фирму те, ако пређе у другу компанију, послодавац код ког се запослио имаће право да настави коришћење олакшица.

61 одсто биће обавеза на зараде

– Ово је добра прича за послодавце јер ће имати интерес и жељу да их задрже на послу. Наша очекивања су да ће се на тај начин значајно повећати број запослених. То је стратешки циљ Владе. Осмислили смо те мере јер, с једне стране, имамо могућности и новца, а с друге, желимо да имамо што већи број запослених и да што више младих људи задржимо у Србији. На тај начин подстичемо и раст привреде – казала је Славица Савичић.

По њеним речима, прве су процене да ће, захваљујући тим мерама, око 5.000 људи наћи посао, али да неке анализе говоре да ће имати и шири обухват.

Говорећи о мерама за повратнике у земљу, она је прецизирала да је реч о образованим људима који су више од две године били ван земље, а који су стекли нека додатна знања и стручности.


Послодавац и предузетник

Славица Савичић је подсетила и на то да су припремљене измене закона уз помоћ којих ће се на лакши начин утврдити да ли је послодавац за своје послове ангажовао предузетника и тако избегао запошљавање новог радника и плаћање пореза.

– То је случај који се често јавља, да послодавац користи предузетника за одређене послове, и на тај начин избегава плаћање пореза. Ми смо ове године покушали, користећи искуства оних који су све то прошли, да направимо систем и формирамо јасне критеријуме. Има их укупно девет, а захваљујући њима, утврђиваће се да ли послодавац користи предузетника као запослено лице или не –3 објаснила је она.


– Идеја је да послодавцима који се одлуче да запосле таквог појединца пореска основица буде умањена 70 одсто. Та стимулација ће трајати пет година, а наравно, послодавци ће морати да испуне одређене услове да би остварили ту врсту олакшица. Суштина је у томе да стимулишемо оне који желе да се врате у земљу. Они имају додатна знања која су стекли, а која су овде драгоцена, и на тај начин могу дати допринос – нагласила је Славица Савичић.

Државна секретарка је подсетила на то да ће од 1. јануара 2020. године неопорезиви део зараде бити повећан с 15.300 динара на 16.300, као и да ће порез на зараде бити смањен са 62 одсто на 61.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести