За пола године одузето 20 дозвола оператерима отпада  

НОВИ САД: За последњих пола године, због рада мимо закона, фирмама које се баве управљањем отпадом у Србији одузето је 20 дозвола, речено је Танјугу у Министарству заштите животне средине.
deponija.JPG
Фото: Dnevnik.rs

По речима помоћника министра за заштиту животне средине Филипа Абрамовића од формирања овог  министарства укупан број фирми којима су одузете дозволе попео се на 70.

Све дозволе које смо издали веома ригорозно контролишемо и на било какве неправилности, у складу са инспекцијским извештајем, реагујемо и одузимамо дозволе, каже Абрамовић.

Према постојећој стратегији, у Србији постоји 27 региона у којима би требало да буде по један регионални центар за одлагање отпада. По Абрамовићевим речима, у току је израда нове стратегије према којој ће доћи до другачије прерасподеле региона. Тренутно у Србији нема ниједног регионалног центра за третман отпада, али постоји девет санитарних депонија.


Издато више од 2.000 дозвола

У Србији је оператерима отпада издато више од 2.000 дозвола за сакупљање, транспорт, складиштење или третман отпада.

По речима Филипа Абрамовића најчешћи разлози за одузимање дозвола је то што се предузећа нису придржавала правила и прописа који су наведени у дозволама које су добили, а у вези с начином паковања отпада, његовог складиштења и транспорта...


Завршава се изградња регионалног центра у Суботици, а и град Београд је потписао јавно приватно партнерство за изградњу регионалног центра, који би требало да почне да ради у наредних неколико месеци, рекао је Абрамовић.

Прошле године, Влада Србије одлучила је да се отпад из више општина одлаже на постојеће санитарне депоније, да се затворе старе депоније и сметлишта, а на неколико њих у току је санација терена.

Прошле године био је први конкурс и 22 локалне самоуправа ушле су у израду пројеката за санацију и затварање старих депонија. За Чачак и Чајетину смо већ дали средства да се то ради, истакао је Абрамовић.

Он је указао да је објављен јавни позив за нови круг пројеката, а да предстоји и нови конкурс за локалне самоуправе за радове и санацију.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести