За смањење гужви на граници потребно је 40 милиона долара

БЕОГРАД: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ће уз завршетак започетих и изградњу нових аутопутева наставити да ради и на смањивању гужви на границама, као једном од својих приоритета кроз заједнички пројекат са Светском банком, која је за ту намену одобрила 40 милиона долара, изјавила је министарка Зорана Михајловић.
granica prelaz amss
Фото: Tanjug (D. Goll, ilustracija)

"Светска банка одобрила је Србији 40 милиона долара у оквиру пројекта ''Trade and Transport Facilitation'', који управо има за циљ да смањимо време задржавања на граничним прелазима. У питању је регионални пројекат у који су, поред Србије, укључене Северна Македонија и Албанија, а укупна вредност зајма Светске банке за све три државе износи 90 милиона долара", каже Михајловић.

Зајам уговорен ове године ратификован је у Народној скупштини крајем маја, саопштило је министарство.

Корисници средстава су Управа царина, Инфраструктура железнице Србије, ЈП Путеви Србије и Коридори Србије, а планирано је да зајам буде оперативан у другој половини 2019. године.

"Србија је у претходне четири године изградила око 300 километара аутопутева, а у том периоду број возила на нашим аутопутевима повећан је са 37 милиона на близу 54 милиона возила у 2018. После пуштања у саобраћај јужног крака Коридора 10 и са скорим завршетком комплетног источног крака Коридора 10 ка Бугарској, очекујемо даљи раст транзитног саобраћаја кроз Србију".

Михајловић додаје да за разлику од прошлости, инфраструктура више није главни проблем за брже кретање људи и робе у региону, већ то постају граничне процедуре и дуго задржавање приликом преласка између држава, Пројекат са Светском банком обухвата више компоненти, између осталог, олакшавање прекограничног саобраћаја, развој интелигентних транспортних система на Коридору 10, као и унапређење путно-пружних прелаза на железничкој инфраструктури.

Јединица за спровођење пројекта биће при Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, јер ће у том ресору бити тежиште активности, док ће финансирање и уговарање радова и услуга бити при Министарству финансија.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести