За супербрзу 5Г мрежу Европи треба 300 милијарди евра

БРИСЕЛ: Европа треба да упумпа 300 милијарди евра (355 милијарди долара) у телекомуникациону инфраструктуру до 2025. године ако жели да уведе супербрзу 5Г мрежу у 27-члани блок, како би подстакла економски раст и искористила потенцијал те технологије, према данас објављеној студији консултантске куће БЦГ.
5G mreza
Фото: pixabay.com

Студија, коју је наручила група за лобирање у телекомуникацијама ЕТНО, стиже у време кад Европска унија полаже наде да ће је 5Г извући из рецесије изазване пандемијом ковид-19 и да ће јој омогућити да преузме водећу улогу у обласи Интернета ствари, односно уређаја повезаних на мрежу, преноси Ројтерс.

Међутим, телекомуникациони оператери у ЕУ нису вољни да улажу у 5Г мреже, које би могле да подрже паметне фабрике и аутономне аутомобиле, због великих издатака, и наводе да их строга антимонополска правила ЕУ спречавају да удруживањем снага уђу у ове скупе пројекте.

„Потребно је 150 милијарди евра да се у Европи оствари потпун 5Г сценарио, док је додатних 150 милијарди евра потребно да се завршила надоградња фиксне инфраструктуре за гигабитне брзине“, наводи се у извештају.

Телекомуникациони оператери су разочарани и због кашњења тендера за 5Г спектар, односно за доделу фреквенција, због преусмеравања фокуса држава чланица на пандемију.

У студији се предлаже неколико мера које би владе и регулатори могли да примене за јачање телекомуникационе индустрије.

„Један од тих корака је прихватање нових модела власништва, укључујући својевољно дељење инфраструктуре, што може да убрза увођење мреже, да смањи укупан утицај на животну средину и повећа трансфер знања међу партнерима“, наводи се у извештају.

Ублажавање правила како би се омогућило пружаоцима телекомуникационих услуга да сарађују и коинвестирају, или одвајање изградње инфраструктуре од делатности пружања телекомуникационих услуга предузећа, такође су неки од предлога изнетих у студији.

На крају, предлаже се да се европским оператерима дозволи да монетизују промет података на својим мрежама како би сустигли ривале као што су Гугл, Фејсбук, Мајкрософт и други технолошки гиганти.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести