Забрана увоза свињетине из Србије погурала производњу у БИХ?

БАЊА ЛУКА: Забрана увоза свињског меса и прерађевина из Србије због свињске куге, погурала је домаћу производњу у БиХ, а посебно прерађиваче, који су већ увели другу смену, али и потписали уговоре са произвођачима из Србије за које раде услужно.
svinje
Фото: pixabay.com

Сви смо повећали производњу, што је и логично, јер је настао мањак на тржишту. Ово је први пут да се поклопило да домаћа индустрија профитира и да се проба да останемо на тржишту ако будемо имали квалитет и када све ово прође, рекао је Немања Васић, власник Месне индустрије "Тривас" и потпредседник Спољнотрговинске коморе БиХ.

Према подацима о увозу Управе за индиректно опорезивање БиХ, прошле године у септембру и октобру у БиХ је из Србије увезено 55.546 килограма свињског меса и прерађевина од меса вредности 32,3 милиона КМ, док је у септембру и октобру ове године тај увоз износио "свега" 3.377 килограма, укупне вредности 19,1 милион КМ.

Забрана увоза свињског меса из Србије уведена је почетком августа по налогу Канцеларије за ветеринарство БиХ и то због афричке куге свиња која се појавила у Србији, преносе бањалучке Независне.

Тренутно је у БиХ, што се тиче свињских прерађевина, дозвољено увести једино конзервирани програм, јер се ради на температури од 120 степени, док су остали производи забрањени за увоз.

Та мера забране трајаће најмање годину или две и то је прилика да освојимо тржиште и да ценом и квалитетом останемо на њему и након што престане забрана која постоји. Ово је прилика и за домаће произвођаче меса, рекао је Васић.

За разлику од Васића, који каже да је забрана увоза свињског меса и прерађевина од меса из Србије шанса за домаће произвођаче и узгајиваче свиња, Мишо Маљчић, председник Удружења узгајивача свиња РС, каже да од тога нема ништа и да то што су домаћи прерађивачи повећали производњу уопште неће утицати на њих.

Домаћи прерађивачи свакако увозе отпад из Европе и не узимају уопште домаће свиње. Нама из Србије долази мали део свежег меса и ми од те забране немамо ништа, нити смо шта осетили у ових неколико месеци, осим тога да прерађивачи повећавају увоз из иностранства и на тај начин директно уништавају домаћу производњу, рекао је Маљчић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести