Забрањујемо градњу МХЕ у заштићеним подручјима

БЕОГРАД: „Новима Законом о обноввљивим изворима енергије изградња свих хидроелектрана у заштићеним подручјима првог, другог и трећег степена заштите ће бити забрањена, а разлог је несавесна реализација пројеката малих хидроелектрана у претходном периоду”, изјавила је данас министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
Zorana Mihajlović  Foto: Tanjug/video
Фото: Зорана Михајловић Фото: Танјуг/видео

"То значи забрана обичних малих хидроелектрана, деривационих малих хидроелектрана и свих других хидроелектрана, укључујући и велике", нагласила је она на конференцији за новинаре након потписивања Меморандума о разумевању у области енергетике са црногорским министром за капитална улагања Младеном Бојанићем.

Предлог закона о обновљивим изворима енергије налази се у скупштинској процедури и министарка је најавила де ће се о њему расправљати ове недеље.

Она је нагласила како јавност треба да зна разлоге забрањивања изградње хидроелектрана у заштићеним подручјима Србије.

"Радимо то због тога што у претходном периоду изградња малих хидроелеклтрана (МХЕ) чињена врло несавесно, па смо ми дошли у ситуацију да један генерално добар извор, јер МХЕ дају одређену количину електричне енергије, а поготово су значајне за мање и удаљене пределе, да морамо да их забранимо", изјавила је Михајловићева.

Објаснила да је несавесног понашања било на свим нивоима, од локалног до државног.

"Имали смо ситуацију да су јединице локалних самоуправа доносиле планске акте, а да нису водиле рачуна о томе где су тачно и какве су те локације, и шта се то временски променило у самим речним водотоковима, па су давале одређене дозволе за локације које суштински нису ни требале да добију дозволу", изјавила је министарка енергетике.

Додала је да је затим било несавесних инвеститора који су градили МХЕ не поштујући грађевинске дозвола.

"Па смо имали ситуацију да је Завод за заштиту природе давао једно одобрење, па повлачио то одобрење, па давао друге дозволе, што никако није смело да се дешава. Па смо имали много тога што је довело са правом до свих оних проблема у неким локалним самоуправама где су мештани реаговали", рекла је Михајловићева.

Заклучила је да се у претходном периоду ни надлежни државни органи нису понашали одговорно.

"Имали смо и ћутање тада надлежних министарстава као што је Министарство за заштиту животне средине, као и тадашње Министарство рударства и енергетике. И све нас је то на крају довело у ову ситуацију да забрањујемо хидроелектране", рекла је министарка Михајловић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести