Зајам ЕБРД-а "Србија возу" од 47 милиона евра

БЕОГРАД: Европска банка за обнову и развој ће обезбедити зајам од 47 милиона евра железничком оператеру Србије за превоз путника, предузећу "Србија Воз", ради финансирања проширења капацитета и унапређења железничког депоа за одржавање у Земуну.
pruga sine
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

Министар финансија Душан Вујовић и в.д. генералног директора "Србија Воза" Југослав Јовић потписали су данас у Београду са директорком транспорт тима ЕБРД-а Сју Барет и  директором ЕБРД канцеларије за Србију Данијелом Бергом споразум о првој фази пројекта, која обухвата зајам од 30 милиона евра, саопштено је из те банкарске институције.

Реализација друге фазе зајма се очекује почетком 2018. године.
Ово унапређење ће омогућити компанији већи капацитет одржавања у оквиру модернизације железничког система Србије. Депо у Земуну ће постати главна локација за одржавање железничког возног парка, а и једини одговарајући депо за недавно набављене електро-моторне гарнитуре које је финансирала ЕБРД.
Поред побољшаног сервисирања, пројекат ће имати и домино ефекат на квалитет путничких услуга, корисни век трајања возног парка и пораст железничког превоза путника, наводи се у саопштењу. 

Прелазак са друмског на железнички транспорт, као и смањена емисија ЦО2 која прати ову промену, како се додаје, само је једна од еколошких користи, будући да је у плану интегрисање енергетски ефикасних технологија у овај пројекат. Акциони план за даље унапређење корпоративног управљања ће такође бити усвојен и спроведен.

“Модерна и ефикасна постројења за одржавање возног парка су од суштинске важности за одрживо пословање компаније. Верујемо да ће пројекат промовисати модални прелаз са друмског на железнички транспорт, а тиме ће се подржати и развој зелене економије у Србији”, нагласила је Сју Барет.
Директор ЕБРД у Србији, Данијел Берг је рекао да се радују сарадњи са овом компанијом на даљем унапређењу корпоративног управљања, "које представља део нашег ангажовања у области јавних политика у Србији”.

Југослав Јовић, в.д. генералног директора "Србија Воза" је навео да ће овај пројекат омогућити дуготрајну доступност и поузданост возног парка, нових, модерних возова, а нарочито нових електро-моторних гарнитура набављених помоћу зајма ЕБРД-а.
Европска банка за обнову и развој је до данас уложила више од 4,5 милијарди евра у преко 200 пројеката широм Србије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести