Закон о централној евиденцији: Праве газде да изађу на сунце

НОВИ САД: Пре месец дана посланици Скупштине Србије усвојили су Закон о централној евиденцији стварних власника, којим се уређује успостављање, садржина, основи евидентирања и начина вођења централне евиденције стварних власника правних лица и других субјеката регистрованих у Србији, као и друга питања од значаја за евидентирање стварних власника.
pecat pixbay.
Фото: pixabay

По одредбама тог акта, уведена је обавеза већ регистрованих привредних субјеката да најкасније до 8. јула одреде своје стварне власнике, што укључује и прибављање и чување одговарајуће документације, као и да те податке и документе учине доступним на захтев надлежног државног органа и Народне банке Србије. По подацима објављеним на сајту Агенције за привредне регистре, тренутно има 146.454 привредних друштава, 249.802 предузетника, 31.617 удружења, 69 страних удружења, 571 туристичка агенција, 805 задужбина и фондација, 25 представништва страних задужбина и фондација, 14.022 удружења, друштва и савеза у области спорта.

Централна евиденција стварног власништва биће у надлежности Агенције за привредне регистре и биће успостављена у електронској форми најкасније до 31. децембра ове године. Након тога, овлашћена лица регистрованих субјеката су дужна да електронским путем унесу и евидентирају податке о стварним власницима и основе за стицање тог својства у Централну евиденцију, и то најкасније до 31. јануара наредне године.


Робија од три месеца до пет година

Поменути закон уводи ново кривично дело за које је запрећења казна затвора у трајању од три месеца до пет година, и то за лица која, у намери да прикрију стварног власника, не упишу податке о њему, упишу неистинит податак о стварном власнику, промене или избришу истинит податак о стварном власнику.

Такође, предвиђена је и прекршајна одговорност с новчаном казном од 500.000 до 2.000.000 динара за регистроване субјекте у случају пропуштања евидентирања или ажурирања података о стварним власницима у Централној евиденцији, односно непоседовања одговарајуће, тачне и ажурне документације о стварним власницима.


Закон, чији је основни циљ лакше предузимање радњи и мера за спречавање и откривање прања новца, уводи обавезу правних лица и других субјеката у Србији да одреде стварне власнике и да они након формирања Централне евиденције страних власника у Агенцији за привредне регистре буду уписани. Тој обавези, осим нових привредних субјеката, подлежу и већ регистровани, и то: привредна друштва, осим јавних акционарских друштава, задруге, органци страних привредних друштава, пословна удружења и удружења, осим политичких странака, синдикати, спортска друштва и организације, цркве и верске заједнице, фондације и задужбине, установе, представништва страних привредних друштава, удружења, фондација и задужбина. Обавезе су изузета и привредна друштва и установе у којима је држава, аутономна покрајина или локална самоуправа једини члан, односно оснивач.

По одредбама Закона, стварним власником се сматра физичко лице које је посредно или непосредно ималац 25 одсто или више удела, акција, права гласа или других права, на основу којих учествује у управљању регистрованим привредним субјектом. Затим, физичко лице које посредно или непосредно има преовлађујући утицај на вођење послова и доношење одлука, као и оно које је посредно обезбедило или обезбеђује средства и по том основу битно утиче на доношење одлука органа управљања привредног субјекта приликом одлучивања о финансирању и пословању. Стварним власником се сматра и физичко лице које је оснивач, повереник, заштитник, корисник ако је одређен, као и лице које има доминантан положај у управљању трастом, основног у другом лицу страног права.

У ситуацији када није могуће одредити физичко лице које је стварни власник како је то прописано, стварни власник регистрованог субјекта је оно физичко лице које је регистровано за заступање, односно које је регистровано као члан тог органа.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести