Закуп сефа 250 динара, а мора и рачун да се плати

НОВИ САД: Летње доба је време када лопови мењају начин рада. Више шетају и снимају станове и куће за чије се власнике може готово сигурно рећи да су на одмору те да, речено у жаргону, то може лако да се одради.
sef
Фото: pixabay.com

Они који пакују кофере и крећу пут летовалишта то добро знају па све чешће драгоцености остваљају у сефовима банака. Већина тих сигурних малих кутија је попуњена. Међутим, у банкама кажу да се понеки слободан увек нађе. Цена је од неколико стотина динара месечно до неколико хиљада годишње. Осим тога, већина банака тражи да клијент код њих има и отворен рачун.

У Војвођанској банци, чланици Групе ОТП, сефове имају. Будући корисник може да бира мањи или већи, зависно од тога шта жели да стави у њега. Изнајмљивање стаје 250 динара месечно, 500, 670 или 840. Осим тога, у банци треба да отвори и пакет-рачун, чије одржавање месечно стаје 250 динара. Корисник ту добија додатне услуге и то е-банкинг и м-банкарство, картицу „дина” и „мастеркард”, динарски и девизни рачун. То значи да ће га најмањи сеф плус рачун стајати годишње бар 9.000 динара.


Сигурне кутије и на продају

Коме из било којег разлога не одговара закуп сефа, може и да га купи. Бројни су сајтови који нуде те сигурносне кутије с уградњом урачунатом у цену или без ње. Они мањи могу се купити већ по око 8.000 динара. 

Питање је, наравно, колико је сеф у кући сигуран. Уколико су људи на летовању а стан необезбеђен, провалник има доста времена да обије сеф и однесе драгоцености које су у њему, посебно ако је вичан послу.


У АИК банци имају више врста сефова. Цене је од 3.000 па до 10.000 динара годишње. Пре него што се добије право на сигурну кутију, потребно је да клијент отвори девизни рачун и да положи минимално сто евра.

У Интези такође имају сефове. У понуди банке су електронски сефови и они с механичком бравом. Први су модернији па је и цена виша. Тако закуп највећег сефа с електронском заштитом стаје 1.400 динара за месец дана, на три месеца 4.000, пола године је 7.000, а цела 10.000. Може се ето уштедети ако се иде на дуже рокове. То важи за велики сеф, али и за мали. Ту су цене за исте рокове 600 динара, односно 1.400 па 2.000 и 4.000. Ко жели још више да уштеди, може узети сеф с механичком бравом, а ту је месец 400 динара па 1.000 па 1.800 и 3.000 динара. Услов је да се у банци отвори динарски рачун. Месечно одржавање ту стаје 195 динара. Међутим, клијент који нема промета на рачуну нема ни тај трошак.

Банке у великим градовима имају сефове. Нови Сад спада у оне где је та услуга доступна бар у поменутим банкама. У мањим градовима и варошицама то је различито. Услугу изнајмљивања нуде углавном банке које су још пре рата имале сефове. У њима је забрањено држати дрогу, оружје и сличне предмете и супстанце. Такође, банкари не воле да се у сефовима држи новац. Уз то, није лоше поменути да је новац на рачуну сигуран као и у сефу. Држава гарантује за улоге до 50.000 евра па се не треба плашити да ће, ако банка оде у стечај или ликвидацију, заједно с њом у бесповрат и рачун. Та дилема не мучи много грађана јер је код нас просечна уштеђевина око 500 евра.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести