Запослени због вируса могу радити и од куће

Пословни свет у Србији припрема се за евентуално масовније ширење коронавируса, што подразумева израду бекап планова за појаву вируса у колективу, рад запослених од куће и тестирање функционисања у кризној ситуацији.
kancelarija posao
Фото: pixabay.com

По информацијама Танјуга, поједине велике ИТ компаније већ су послале запослене да раде од куће.

– Компаније у ИКТ сектору у Србији већ су направиле планове како функционисати у условима коронавируса у држави – рекао је за Тањуг директор Извршне канцеларије Иницијативе „Дигитална Србија” Небојша Ђурђевић.

Како је објаснио, већ током ове недеље компаније ће обавити пробе тако што ће запослени један дан радити од куће да би се тестирао квалитет веза неопходних за ту врсту рада.

Те компаније још раније су суспендовале службена путовања у иностранство због глобалне ситуације око коронавируса.

Поједине велике ИТ компаније већ су послале запослене да раде од куће

Портпарол „Инфостуда” Петар Стакић каже да већина од 200 запослених, од чега је 180 у Суботици, а 20 у Београду, већ ради од куће, по препоруци компаније. Препоручено је да немају састанке, да не путују и ако путују, да буду у самоизолацији, као и да носе заштитне маске, а компанија је направила и своје упутство за понашање запослених.

– Банкарски сектор је припремљен за кризне ситуације у вези с коронавирусом – рекао је Тањугу генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић.

Каже да су Европска централна банка и Европска банкарска федерација већ послале препоруку банкама да тестирају своје бекап-планове које, иначе, имају све банке.


Одложен прекид производње „Фијата”

Председник Синдиката „Независност” у крагујевачкој фабрици „Фијат–Крајслер аутомобили Србија” (ФЦА) Зоран Станић рекао је  да је у фабрику стигао мејл шефа ФЦА Мајка Менлија у којем је наведено да се одлаже планирани прекид производње у Србији.

– Добили смо мејл од главног шефа у којем је наведено да је због ситуације у Италији и Кини принудно одложен планирани прекид производње у Србији. Шта то конкретно значи, нисмо добили одговор ни од кога у Србији – рекао је Станић.


– То је саставни део процеса у банкарском сектору, не само у овом случају већ и у другим сличним ситуацијама – рекао је Васић, додајући да је тако било и пре неколико година, током епидемије грипа и у другим сличним ситуацијама. – Тако да су банке увек спремне за ризичне ситуације. Без обзира на то да ли је у питању вирус или не, свака банка има свој ритам, пошто је највећи број део већих групација. У свакој банци постоји комитет који се бави проценом ризика и који прати порепоруке релевантних државних органа, пре свега, Министарства здравља у случају коронавируса.

Како је додао, постоји више могућности функционисања банака у тим ситуацијама: рад у банкама, рад од куће, више могућности допремања новца, смањивање неких активности...

Васић је уверен у то да су банке у Србији добро припремљене и да би превазишле евентуално ширење коронавируса.

Напомиње,такође, да су банке већ имале слично искуство када се појавио САРС и да и сада имају одговоре на такве изазове.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести