Запосленост одржало или повећало 87 одсто фирми

Расположивост, цене ресурса, као и тражња на домаћем тржишту, кључни су фактори који утичу на реализацију пословних активности домаћих компанија које очекују стабилан ниво извоза и броја запослених до краја 2021. године, показали су резултати кварталне анкете Привредне коморе Србије „Пословна активност привредних субјеката у Републици Србији”.
radnici gradiliste gradjevinstvo susnjevic
Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

У анкети привредници су оцењивали пословање у трећем кварталу и изнели очекивања за четврти квартал ове године, а оно што очекују у постотку од 80 одсто је повећан или непромењен промет, док петина испитаника очекује смањење промета, саопштено је из Привредне коморе Србије.

У анкети се посебно истиче оптимизам анкетираних из области електронских комуникација, где чак 78 одсто очекује раст промета.

Расположивост, цене ресурса, као и тражња на домаћем тржишту кључни су фактори који утичу на реализацију пословних активности домаћих компанија

Већу неизвесност очекују испитаници из сектора туризма, где половина испитаника предвиђа пад промета у четвртом кварталу.

Привредници су показали изражени оптимизам када је реч о последњем кварталу ове године у погледу кретања извоза, односно 36 одсто очекује раст међукварталног извоза, док половина очекује непромењен ниво извоза.

Од укупног броја испитаника који су реализовали увоз у трећем кварталу 2021. године, што је половина укупног броја анкетираних, повећан или исти обим увоза имало је 81 одсто увозника.

За последње тромесечје ове године, чак 86 одсто њих очекује исти или повећан увоз.

И у трећем кварталу 2021. запосленост је стабилна, имајући у виду да је 87 одсто анкетираних одржало или повећало број радно ангажованих.


Планирана улагања у опрему

Очекивања привредника у погледу улагања у четвртом кварталу су позитивна, што показује податак да 83 одсто испитаника планира повећан или исти обим инвестиција у односу на трећи квартал ове године.

Као и у претходним истраживањима, испитане компаније планирају да у наредном периоду највише улажу у увозну опрему, а потом у грађевинске објекте и земљиште и домаћу опрему.


Запосленост је смањена код 13 процената анкетираних, а у последњем тромесечју ове године, 92 одсто анкетираних предузећа не очекује смањење броја радника.

Анкета Привредне коморе Србије о пословној активности привреде реализована је на узорку од 1.275 привредних субјеката, који запошљавају готово 270.000 радника.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести