Заштитник: МУП укинуо забрану отуђења нових возила

БЕОГРАД: Министарство унутрашњих послова доставило је депешу свим организационим јединицама којом се укида забрана отуђења нових возила у трајању од 60 дана и то на захтев Заштитника грађана.
automobil
Фото: Youtube Printscreen

Како је саопштио Заштитник грађана, МУП је депешу којом се укида обавеза евидентирања те забране за нова моторна и прикључна возила купљена од овлашћених дистрибутера у Србији, послао два дана након што је Заштитник упутио тај захтев.

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи 5. октобра 2020. године, после сазнања добијених од грађана да МУП купцима нових возила забрањује отуђење на 60 дана од дана куповине, покренуо по сопственој иницијативи поступак контроле правилности и законитости рада МУП-а.

У одговору који је доставио Заштитнику грађана, МУП наводи да је Управа криминалистичке полиције обавестила Управу за управне послове да са аспекта надлежности те управе не постоје сметње да се за нова моторна и прикључна возила, купљена од дистрибутера у Србији, након подношења захтева за регистрацију у саобраћајну дозволу, не уписује забрана отуђења возила у трајању од 60 дана и да власници тих возила не потписују изјаву на обрасцу ИНТ 1.

"Свим организационим јединицама линије рада ове Управе дана 7. октобра 2020. године достављена је инструктивна депеша да се од дана пријема наведене депеше, обавеза евидентирања забране отуђења возила у трајању од 60 дана у саобраћајној дозволи и потписивање изјаве на обрасцу ИНТ 1 не односи на нова моторна и прикључна возила купљена од овлашћених дистрибутера у Републици Србији", навео је МУП.

Додаје се да за сва остала нова и коришћена моторна возила увезена из иностранства, у поступку регистрације се врши провера чињенице да ли су крадена у иностранству, на начин и по поступку утврђеном Упутством.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести