Завршена ревитализација у ТЕНТ Б, блок Б1 пуштен у пробни рад

ОБРЕНОВАЦ: Блок Б1 у термоелектрани "Никола Тесла Б" јутрос је, после успешно завршене ревитализације, пуштен у пробни рад.
tent, ilustracija
Фото: Илустрација

Као што је и обећано приликом посете председника Србије Александра Вучића, ревитализација блока Б1 завршена је на време и тиме је додатно обезбеђена енергетска сигурност државе, рекао је в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић.

Блок Б1 је у пробном раду од 6,53 сати, саопштио је ЕПС.

Овај блок сада има снагу 670 мегавата, што је за 20 мегавата више него пре модернизације, а додатно му је продужен радни век и повећана ефикасност.

Вредност ове инвестиције је 90 милиона евра.

Највећи удео од 70 милиона евра има ремонт котловског постројења и чак 70 одсто тог посла урадиле су српске металске и котларске фирме.

То је био и најсложенији део ове ревитализације Б1, једног од два најјача термо блока у ЕПС-у.

У овом великом пројекту уграђено је 4.000 тона новог челика, 3.000 тона грађевинског материјала, а урађено је више од 55.000 заваривања, без грешке.

Хвала младим инжењерима који су били окосница ове модернизације и тиме су постали сигуран стуб знања и стручности за будуће пројекте у ЕПС-у, поручио је Грчић.

Осим повећања снаге, радног века и енергетске ефикасности, ова ревитализација унапредиће и услове заштите животне средине. Уградњом система за редукцију азотних оксида, смањиће се емисија азотних оксида испод 200 милиграма по кубном метру. Еколошки пројекти интензивно се раде и у ТЕНТ А и у ТЕНТ Б. Напредује градња постројења за одсумпоравање у ТЕНТ А, а започет је и пројекат градње таквог постројења и у ТЕНТ Б.

Циљ је да у највећој фабрици струје на Балкану, где се производи више од половина електричне енергије реализују сви пројекти за заштиту животне средине и да до 2027. године све термоелектране ЕПС-а буду у потпуној усаглашености са Директивом о индустријским емисијама, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести