Завршени Дани енергетике и инвестиција у Новом Саду

НОВИ САД: Међународни дани енергетике и инвестиција, једанаести по реду, одржани су 2.  3. новембра, на Новосадском сајму, уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, у сарадњи са Удружењем Обновљи извори енергије. Град партнер Међународних дана енергетике и инвестиција био је Град Нови Сад.
s
Фото: sajam.net

Организовано је десет стручних скупова, панел дискусуја и радионица, на којима се могло чути да 85% стамбених зграда у Србији не задовољава минималне услове енергетске ефикасности, што је показало истраживање, као и да тренутно стање стамбеног фонда говори у прилог томе да Србија највеће уштеде енергије може остварити у сектору зградарства.

Током првог дана, у организацији УСАИД пројекта у Србији – “Боља енергија”, говорило се о унапређењу енергетске ефикасности јавних зграда у Војводини, ретрофиту, обновљивој енергији у даљинском грејању у Србији, енергетској ефикасности у стамбеним зградама – финансирању.

Пројекат УСАИД-а “Боља енергија” има за циљ проналажење и операционализовање модела за финансирање утопљавања стамбених зграда. У партнерству са државним и покрајинским институцијама напори ће бити усмерени на прилагођавање регулативе и формирање одговарајућег гарантног фонда за енергетску ефикасност који би станарима стамбених зграда омогућио да од комерцијалних банака добију кредите по повољнијим условима. По проценама тим путем постигла би се уштеда енергије од 30 до 50 одсто.

По завршетку радионице чија тема је била “Енергетска санација стамбених зграда” сви присутни - од представника стамбених зграда, представника приватног и јавног  сектора, до представника развојних пројеката из регије, су дошли до заједничких закључака како треба деловати, и који су то неопходни кораци: “Стратешко планирање енергетске/санације обнове стамбених зграда на локалном нивоу”, “Рад са грађанима у погледу едукације, информисаност и рада са грађанима, као и промоција и успостављање вертикалне комуникације свих актера” и “Структурално суфинансирање пројекта, који има за циљ да односно суфинансирање према социјалној  категоризацији”. Те три тачке имају за циљу успостављање веће и успешније енергетске ефикасности стамбених објеката, који би требало да доведу до већих енергетских уштеда.

У фокусу другог дана, који је програмски уредило Удружење Обновљиви Извори енергије, били су тражење одговора на питања како до нових зелених киловата из енергије ветра и солара, као и разговори о изазовима финансирања ОИЕ пројеката и соларизацији Србије (прозјумери из угла грађана и компанија, мали и велики солари). Посебна пажња је посвећена студентима и ученицима завршних година средњих школа којима је омогућено да се из прве руке информишу о елементима рада у сектору обновљивих извора енергије (ОИЕ). Организоване су радионице са примерима из праксе о томе како се развија, гради и оперативно ради ветропарк, као и увид у поглед из угла електроенергетске компаније Елнос груп.

Једна од тема радионица био је и рад на ОИЕ пројектима из женског угла. Идеја је да буде што више жена у сектору обновљивих извора енергије, позиционираних на местима на којима се доносе одлуке. Позване су студенткиње Новосадског универзитета, оне које заиста желе да се баве чистим технологијама, да дођу и виде своју пословну шансу. Број присутних студенткиња је премашио очекивања организатора. Та радионица, део је пројекта “Пут до већег учешћа жена у сектору ОИЕ који је препознала и подржала Амбасада Канаде у Београду.

Учесници Дана енергетике и инвестиција били су представници релевантних градских, покрајинских, републичких, финансијских институција, компанија, организација, удружења, фондова, локалне самоуправе, професионални управници стамбених зграда, гости из Босне и Херцеговине, Финске, Белгије, Израела, Канаде, Уједињених арапских емирата, Северне Македоније, Сједињених америчких држава, Немачке… и представнци развојног пројекта у области ЕЕ у стамбеним зградама (УСАИД пројекат “Боља енергија“).

У изложбеном делу 11. међународних дана енергетике и инвестиција представиле су се фирме, институције, локалне самоуправе и образовне институције са пројектима у области енергетике.

Учешће на панелима и радионицама није наплаћивано, а током два дана сале Конгресног центра “Мастер” биле су премале да приме све заинтересоване за теме о којима се говорило.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести