Због скока цене нафте гориво скупље за око динар

БЕОГРАД: Скок цене сирове нафте је знатно повећао трошкове у ланцу прераде нафте и дистрибуције деривата, тако да су просечне малопродајне цене све три врсте горива у Србији претходне недеље повећане за око динар по литри.
gorivo
Фото: pixabay.com

Како је саопштено из Удружења нафтних компанија Србије (УНКС), шеснаест недеља за редом цена сирове нафте има тренд раста, тако да се барел БРЕНТ-а који се 30. октобра продавао за 37,46 долара данас продаје по цени од готово 65 долара, што представља повећање од 72 одсто.

Укупно повећање цене бензина и ТНГ аутогаса у Србији од почетка новембра до данас је око шест динара по литру, а дизела осам динара по литру, што представља повећање од пет до осам одсто.

Наиме, ово је последње исказивање структуре малопродајне цене са старим износима акциза, јер се од 15. фебруара примењују нови износи усклађени са растом потрошачких цена у претходној години.

Будући да акцизе улазе у основицу за обрачун ПДВ-а, укупно повећање дажбина на бензин износи 0,89 динара по литру, на дизел 0,91 и на ТНГ 0,7 динара по килограму.

Из УНКС наводе да цене горива расту и у свим земљама у окружењу и додају да брзину промене одређују тржишни услови, али се у свим земљама бележи тренд раста цена горива.

Према подацима УНКС, бензин и ТНГ су најскупљи у Грчкој, док је Србија на трећем месту по цени тих врста деривата.

Дизел је најскупљи у нашој земљи, затим у Грчкој, Хрватској, Мађарској, Словенији...

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести