Због такси на КиМ десеткована прехрамбена индустрија

БЕОГРАД: Због додатних такси које је Приштина увела на производе из централне Србије дошло је до пада прехрамбене индустрије од 10 одсто у новембру, саопштили су данас економисти МАТ-а.
prodavnica market
Фото: pixabay.com

Због тога је та област постала главни чинилац међугодишње стагнације укупне прерађивачке индустрије у новембру и обарања процењеног раста прерађивачке индустрије у целој 2018. години на значајно мање од три одсто.

Економиста МАТ-а Стојан Стаменковић је рекао да су укупне испоруке на КиМ из централне Србије у периоду јануар - новембар износиле 410 милиона евра.

Прецизирао је да је та испорука у октобру износила 42,2 милиона евра, док је у новембру након увођења такси пала на 17,2 милиона евра.

Стаменковић је рекао да су те испоруке, када је реч само о прехрамбеној индустрији, у октобру износиле 7,7 милиона евра, а у новембру свега 3,2 милиона евра.

"Будући да су сада таксе Приштине од 100 одсто проширене и на робу страних произвођача која долази из Србије, треба очекивати повећање овог ефекта до близу потпуне обуставе испорука. Остаје да се види да ли ће и у којој мери, уз повећане трошкове, мањи део моћи да се компензује извозом и пласманом преко других земаља", навео је Стаменковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести