Жеља грађевинаца је колективни уговор и примена закона

БЕОГРАД:  Велике теме српског грађевинарства које је у значајној експанзији и доприноси привредном расту Србије су поред услова рада односно очувања безбедности на радном месту и плате које су још за 15 одсто мање од републичког просека, саопштено је данас поводом Дана грађевинара. 
Gradnja zgrada   Foto: S. Šušnjević
Фото: Dnevnik.rs

На градилиштима широм Србије је између 80.000 и 100.000 запослених грађевинара, а просечна плата је око 43.000 динара, рекао је за Танјуг Саша Димитријевић, председник синдиката грађевине у УГС Независност и додао да код нас раде и грађевинари из Турске, Кине и Македоније што је доказ да недостаје радне снаге. 

"Ничу нове зграде, улице, тржни центри и самим тим се и комплетна привреда помера, јер је грађевинарство увек било мотор развоја друштва, али на жалост такву експанзију не прате услови рада па су проблеми то што имамо велики број настрадалих на градилиштима и што су у недостатку радне снаге на градилиштима и људи који раде, а то им није основно занимање", рекао је и додао да зараде запослених у грађевинарству за републичким просеком касне око 15 процената. 

Он оцењује да у Србији можда има и 40.000 градилишта ако се узму у обзир све дозволе издате како за мала тако и за велика градилишта.

"Надамо се да ће се резултати који грађевинарци постижу рефлектовати и на услове рада и на веће плате за велики уложени труд", каже Димитријевић. 

Како истиче, неопходно је и доследно примењивати прописе из безбедности и здравља на раду и "обратити пажњу на образовање будућих грађевинаца, јер су стручне школе празне што доводи до тога да на градилиштима буду људи који нису грађевинци и ту зарађују за пуку егзистенцију, па и страдају".

"Што се тиче зарада сматрамо да би грански колективни уговор који би био потписан са Унијом послодаваца, а која то упорно избегава, сигурно допринео да се услови рада побољшају а и саме зараде грађевинских радника повећају", рекао је Димитријевић и додао да синдикати чине све да до договора дође.

Грађевинари су, иначе, на свој дан радили, јер је сезона а министар рада Зоран Ðорђевић празник је искористио да их обиђе и провери у којим условима радници обављају послове при високим температурама, и да ли руководиоци воде рачуна о свим правима радника. 

"Брига о сваком раднику, као и подизање свести код запослених о правима која им по закону припадају одувек су приоритет ресорног Министарства, као и Владе Републике Србије, која се континуирано залаже за унапређење положаја радника", рекао је министар. 

Јавну честитку грађевинарима у којој се каже да они својом активношћу доприносе да се Србија гради, у име Савеза Самосталних синдиката Србије упутио је и председник те организације Љубисав Орбовић. 

Синдикат је најавио још одлучнију борбу за повећање плате грађевинарима као и за стриктну примену свих мера за безбедан рад, искорењивање рада на црно у грађевинарству и за потписивање гранског колективног уговора.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести