Железнице Србије: Током ванредног стања 4.363 теретна воза

БЕОГРАД: Од почетка ванредног стања због епидемије вируса корона до краја априла, "Инфраструктура железнице Србије" организовала је саобраћај укупно 4.363 теретна воза, односно свакодневно просечно око 95 возова.
Zeleznice Srbije
Фото: Железнице Србије

Од тог броја, у међународном робном железничком саобраћају српским пругама саобраћало је укупно 1.283 теретна воза, а једини гранични прелаз преко кога теретне композиције нису пролазиле био је Богојево.

У унутрашњем железничком саобраћају током ванредног стања било је укупно 3.080 теретних возова, саопштиле су Инфраструктуре железнице Србије.

"Србија Карго", државни оператер у робном железничком транспорту, имао је највише теретних возова - чак 3.451.

Такође, шест приватних оператера током ванредног стања имало је на српским пругама укупно 912 теретних возова.

Највећи број возова саобраћао је на железничком правцу Суботица - Панчево - Прешево, затим на пругама Коридора 10, као и на барској прузи.

Теретним возовима на српским пругама током трајања ванредног стања превожене су сировине неопходне домаћој привреди за производњу, производи за потребе становништва, као и грађевински материјали и опрема за највеће и најзначајније инфраструктурне пројекте у Србији.

Запослени у "Инфраструктури железнице Србије" током ванредног стања редовно обављају све своје активности на одржавању железничке инфраструктуре, како би теретни саобраћај на српским пругама и у отежаним условима функционисао по реду вожње, безбедно и без застоја.

"Инфраструктура железнице Србије" предузела је мере да српске пруге спремно дочекају постепену нормализацију путничког железничког саобраћаја почев од 4. маја, након пуних 43 дана од како је он у потпуности био обустављен.

Донета је одлука да се додатно изврши комплетан преглед свих пруга пре поновног успостављања путничког железничког саобраћаја.

У складу са том одлуком стручне служне "Инфраструктуре железнице Србије" током претходне недеље обавиле су додатну ванредну контролу железничке инфраструктуре у Србији, а посебно пруга Панчево - Орловат - Нови Сад, Београдског железничког чвора, као и нишке и барске пруге.

Такође, мерна кола "Инфраструктуре железнице Србије" обавила су претходних дана мерења геометрије колосека и технички надзор над српским пругама.

Иако су током ванредног стања железнички објекти, посебно станице одржавани и дезинфиковани, у току су и активности на њиховом додатном чишћењу и дезинфиковању пре нормализације путничког железничког саобраћаја.

Протеклих дана чишћене су главна престоничка железничка станица Београд Центар, као и подземна станица Вуков споменик, а активности се континуирано одвијају и на читавој територији "Инфраструктуре железнице Србије".

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести