Женева уводи минималац од 4.086 франака

ЖЕНЕВА: Женева ће увести минималну зараду од 4.086 швајцарских франака месечно, за коју се наводи да је највиша на свету.
svajcarci franci
Фото: Tanjug (ilustracija)

Око 500.000 бирача тог кантона одобрило је минималну зараду коју су предложили локални синдикати и левичарске странке, након што су је два пута одбацивали 2011. и 2014. године, пренео је британски "Гардијан".

Минимална исплата по радном сату је 23 швајцарских франака, двоструко више него у суседној Француској, са загарантованом минималном месецном зарадом од 4.086 швајцарских франака на основу радне недеље од 41 сата, или 49.000 швајцарских франака годишње у једном од најскупљих градова на свету за живот.

Телевизија Франс 3 известила је да је та мера уследила након што је швајцарски град, чија економија зависи од туристичких и пословних посетилаца, посебно погођена епидемијом Ковид-19, а редови испред "банака хране" све већи.

Мишел Шара, председник организације Групмен трансфронталије еуропен описао је резултат гласања као знак солидарности са сиромашнима у граду.

Ковид је показао да одређени део швајцарске популације не може да живи у Женеви ... 4.000 (швајцарских франака) је минимум да не паднете испод границе сиромаштва и не нађете се у веома тешкој ситуацији, рекао је Шара.

Он је додао да ће од те мере имати користи од 30.000 слабо плаћених радника, од којих су две трећине жене.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести