Наставак сарадње са Чесима у области енергетике

ПРАГ: Министар рударства и енергетике Александар Антић договорио је у Прагу наставак интензивне сарадње са Чешком у сектору рударства и енергетике, и очекује скору реализацију пројекта набавке опреме и модернизацију производње у рудницима Соко и Рембас.
aleksandar antic
Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Антић, који је са делегацијом Србије боравио у Прагу на позив ческог потпредседника и министра индустије и енергетике Карела Хавличека, а у којој су били и представници ЕПС и Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља Ресавица, састао се и са представницима већег броја чешких компанија, као што су Шкода Праха, Острој, ЕУТИТ, НОЕН.

"Обишли смо рудник Билина, обишли смо једну од најмодернијих европских термоелектрана Ледвице. Имали смо читав низ активности од којих очекујемо да ћемо у наредном периоду имати можда и неку конкретну сарадњу", каже Антић.

Антић је навео да је делегација Србије имала изузетно успешну дводневну посету Чешкој и веома садржајне разговоре са потпредседником чешке владе и министром индустије и енергетике Карелом Хавличеком.

"Договорили смо наставак интензивне сарадње наше две земље у сектору рударства и енергетике. Договорили смо да заједнички дефинишемо све оне кључне приоритете у енергетским политикама узимајући у обзири да је Чешка, као држава ЕУ, делимично сличног енергетског микса као и Србија", рекао је Антић.

Како је навео, искуства Чешке у области обновљивих извора енергије и термокапацитета важан су и за енергетску транзицију Србије.

"Договорили смо конкретну сарадњу у области рударства, геолошких истраживања, сарадњу наших геолошких завода и института за рударство и металургију, читав низ инстисутиционалних ствари и оквира које ћемо на нивоу две владе и два министарства у наредном периоду дефинисати и заједнички реализовати", рекао је Антић.

Како је навео, од изузетног значаја су контакти и сусрети које су имали са већим бројем чешких компанија.

С озбиром да су, каже министар, у делегацији били и представници ЕПС и ЈП Ресавица, посета је била прилика да српске енергетске и рударске компаније разговарају са представницима компанија у Чешкој о могућој сарадњи и конкретним пројектима.

Антић је навео да се разговорало и о руднику Штаваљ, као и да су дефинисали читав низ активности које претходе том пројекту.

"Кад је у питању ЕПС, пре свега наш рударски сектор, разговарали смо и са Шкода Праха везано за модернизацију постојећих капацитета, али и са компанијом Ноен, која у Чешкој заједно са својим партнерским компанијама има једну значајну улогу пре свега у изградњи рударске опреме и великих рударских капацитета за експлоатацију угља", рекао је министар Антић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести