Наставља се штрајк у РГЗ

БЕОГРАД: Запослени у Републичком геодетском заводу (РГЗ) настављају штрајк који траје више од 50 дана иако директор РГЗ Борко Драшковић у јавности износи неистине да је штрајк потпуно обустављен, саопштио је данас Штрајкачки одбор.
Katastar u Novom Sadu Foto: Dnevnik.rs/B. Lučić
Фото: Dnevnik.rs

Уредба о минимуму процеса рада у РГЗ Влада је донела 4. априла (ступила на снагу 13. априла) после више од месец дана штрајковања, није у складу са Законом о штрајку због чега синдикати покрећу иницијативу за утврђивање законитости пред Уставним судом, наведено је у саопштењу.

Синдикати су штрајк прилагодили донетој Уредби али од захтева за утврђивање одговорности и смену директора РГЗ неће одустати, јер је управо директор Драшковић једини и искључиви кривац за све проблеме који су се десили у РГЗ.

Бахатост, насилничко понашање, мобинг и дискриминација запослених, непоштовање Споразума о прекиду штрајка из децембра 2015. и јануара 2019, неисплаћивање повећања зарада од 5 одсто по одлуци Владе , селективна исплата пакетића за децу, начин трошења буџетских средстава,

кредита светске банке, донација и преливање буџетских средстава у приватни сектор су више него довољни разлози за смену директора Борка Драћковића, саопштио је Штрајкачки одбор.

Савет за борбу против корупције у извештају под насловом "Јавност у раду Републичког геодетског завода" од 23. Новембра 2018.године је указао на претње и негативно искуство у комуникацији са директором Драшковићем и предложио је да Државна ревизорска институција испита рад

РГЗ, за који је оценио да својим радом, и поред огромних материјалних средстава која се опредељују за рад РГЗ, није омогућио да Србија има модеран, ажуран, поуздан и потпуно јаван катастар непокретности.

Штрајкачки одбор оцењује закључује да "Влада оклева да утврди очигледне пропусте и одговорност Борка Драшковића и његових сарадника, чиме отвара простор за даље кршење закона и прогон запослених који су ступили у штрајк".

"Кључ решења проблема у РГЗ има Влада, и верујемо да ће их решити до 25. априла, како је објављено у медијима", закључено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести