Настављeн штрајк у Фиату

КРАГУЈЕВАЦ:  Запослени у компанији Фиат Крајслер аутомобили (ФЦА) у Крагујевцу наставили су данас генерални штрајк, који је почео пре шест дана, на својим радним местима, поред заустављених монтажиних трака.

Председник Штрајкачког одбора Зоран Марковић изјавио је ФоНету да се одустало од најављене радикализације протеста и окупљања свих радника у првој смени, јер су добили упозорење послодавца да би на тај начин прекршили Закон о раду.

Од послодавца смо добили упозорење да протест мора да се настави како је и почео, што значи да радници треба да буду на радним местима у својим сменама. Да радници не би имали неке негативне последице, одлучили смо да и даље долазе у фабрику у обе мене, рекао је Марковић.

Он је изјавио да и даље нема производње аутомобила и да је ФЦА у потпуној обустави рада и најавио да ће тако бити "док послодавац не одлучи да почне да преговара о радничким захтевима".

Производни радници ФЦА траже повећање бруто основе за обрачун зарада на 50.000 динара, другачију организацију посла ради растерећења радника који раде више оепрација, исплату остварених бонуса ефикасности и накнаду трошкова превоза за ангажовање ван стандардног радног времена.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести