ЦЕНА ЛЕТОВАЊА За брчкање на мору спремити хиљадарку евра

Већина људи у Србији заклеће се да нема доброг летњег провода ако се не оде на море. Они који су уплатили аранжман по двоцифреној цени већ су се и вратили кући и сређују утиске.
adransko more pixabay
Фото: pixabay.com

Туристи који се тек спремају на плави морски жал те планирају летовање и желе да оду на море током јула и августа, када су цене највише, пажљиво рачунају све трошкове. Рачунице показују да четворочланој породици за комплетан одмор треба бар хиљаду евра. Може и јефтиније ако се приштеди и изабере прави аранжман, али у понуди су углавном скупље варијанте.

Због традиције, а и због цене, наши људи ће ове годне највише у летовалишта на северу Грчке. Цене су разнолике. Агенције нуде лето у Грчкој у двокреветном апартману по 100 евра почетком јула и по 150 евра средином сезоне. Ту је урачунат смештај и превоз. Остали трошкови зависе од тога да ли путници већину хране коју ће појести носе спаковану у ручни фрижидер или ће куповати у тамошњим маркетима. Када ту додамо и ванпансионски трошак, за који у тој земљи треба имеђу 400 и 600 евра, јасно је да је хиљадарка евра реалан трошак за цео пакет.

Када се све сабере, најповољније је паштету у фрижидер па у Грчку

Занимљиве цене нуди и Бугарска. Ко жели да проведе одмор у летовалишту Сунчев брег на Црном мору, „ол инклузив” у хотелу с три звездице платиће десет дана, без превоза, почектом јула 463 евра. Уколико на одмор води децу стару до четири године, за њих не плаћа ништа. За два детета до 14 година једно има бесплатну усугу а друго плаћа 50 одсто цене. Рачуница показује да ту две одрасле особе с малом децом могу провести десет дана за 976 евра. Код аранжмана типа „ол инклузив” ванапанисонска потрошња је мала. Ту треба урачунати и превоз од 70 евра, а деца од 12 година имају попуст, али само десет евра. Тако се опет стиже до нешто више од хиљаду евра. За малишане до четири године је бесплатно, тако да је ту трошак, зависно од узаста деце, између 1.116 и 1.176 вера.

Када се помене Турска, прва помисао су луксузни хотели и „јаке” цене. Међутим, не мора да буде тако. У понуди агенција су и мања места, где је полупансион и десет дана почетком јула 230 евра, а у шпицу сезоне 270. То значи да четири одрасле особе почетком јула имају смештај и полупанисон типа шведски сто по 920 евра, а у самом шпицу за 1.080. За децу је предвиђен попуст. За малу је смештај бесплатан, а за већу и до 50 одсто попуста, зависно од узраста. Овде такође треба додати трошкове пута, који се крећу око 80 евра за одрасле, а за децу до 12 година 60 евра. Превоз је аутобусом. 


Шта се додатно плаћа

Аранжман, пут и ванпансионска потрошња нису једини трошак. Ту је и здравстено осигурање, које није обавезно али га је разборито уплатити. То је код већине осигуравајућих кућа један евро дневно по особи. За Грчку од ове годне треба урачунати и новоуведену таксу од 0,5 евра дневно по смештајној јединици. Код нас су уобичајени десетодневни аранжмани па на све треба додати још пет евра. У Бугарској се боравишна такса такође плаћа, али је то пет евра једнократно по глави туристе. Деца до две године су те обавезе ослобођена.


Ту је, наравно, и Јадранско море и Црна Гора. Домаћи туристи ту радије иду код кумова и пријатеља у викендице него што се одлучују за хотеле. Резервисање приватнх соба путем телефона и интернета такође је популарно. Цене су од десет евра па на више, а комфорни апартмани који имају све од игле до локомотиве, или од вај фаја до пегле, климе и микроталасне, издају се у сезони за 99 евра на дан. За ту цену у Будви могу боравити и четири особе .То значи да је хиљадарка евра већ потрошена за смештај. С обзиром на то да је кухиња опремљена цакум-пакум, за храну у аранжману из супермаркета треба издвојити бар 500 евра за скромне који су понешто и понели из Србије. Јефтиније је у мањим местима – тако се у апартману у Чању може летовати већ за 17 евра по дану за две особе. То је само боравак. Сличне понуде имају и у Шушњу. За смештај, без пута и хране, за четворочлану породицу то је 580 евра. У хотелима у Игалу цена боравка у довкреветној соби и полупансион је у „Лајтхаусу” већ од 24 дневно за једну особу. Тако испада да породици од чертири члана треба 960 евра за десет дана, плус ванпансион и пут, па се лако стигне до цене од бар 500 евра, а још чешће 1.000.

Када се све сабере, најповољније је паштету у фрижидер па у Грчку, опуштено. Зато није чудо што се ти домаћински аранжмани код нас највише траже.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести