Цена ТНГ-а стиже бензин и дизел

НОВИ САД: Разлика у цени између цене бензина и аутогаса који је сада преко 100 динара, никада раније није била овако мала, а разлози за толико поскупљење су драстично повећање цена енергената на светском тржишту и акцизе, које су у последњих 10 година повећане два и по пута, каже заменик председника Удружења за ТНГ Иван Брајовић.
tng, ilustracija
Фото: Илустрација

- Аутогас је од јануара поскупео за 29 динара у апсолутном износу с ПДВ-ом и акцизом и уместо 72,5 динара по литру сада на бензинским станицама кошта 102 и 103 динара, што је незабележено повећање- ракао је Брајовић за Тањуг.

По његовим речима, нагли скок цена енергената на светском тржишту утицао на повећање малопродајне цене течног нафтног гаса у Србији.

- ТНГ се добија из два извора, из нафтне прераде и из гасне прераде. Због гасне кризе која је потресала Европу ТНГ је поскупео, а други фактор повећања је цена нафте, која такође ишла навише, пошто прерада нафте чини 35 одсто глобалне производње ТНГ-а - објаснио је Брајовић.

Србија се, по његовим речима, сврстава у земље увознице овог енергента. Иако се годишње произведе око 105.000 тона годишње, остатак до пуне потрошње, која се процењује на 155.000 тона, се увози.

- То је главни разлог због кога је светска енергетска криза утицала на нас јер су берзанске цене ТНГ-а ове године имале драматичан раст са 398 долара по тони почетком године на 861 долар колико је износила 16. новембра. Други спољни чинилац је смањење испорука ТНГ-а из Русије, која је значајан снабдевач Европе - рекао је Брајовић.

Он је оценио да фискална захватања државе ове године нису значајно утицале на повећање цене овог еколошког горива, али да је системски, 10 година уназад, то утицало да потрошња ТНГ-а значајно опадне и да се од производа који је 2011. бележио потрошњу од 400.000 тона сада стане на 155.000 тона.

- Само акциза је с тадашњих 17,90 динара по килограму повећана на садашњих 45,17 динара - нагласио је Брајовић.

По његовим речима акцизе у Европи на ову врсту горива су минималне и сви морају да их поштују, како се не би на рачун ниже цене деривата вештачки индуковала конкурентност привреде.

- Тај минимални износ акциза у Европи је знатно нижи од износа у Србији, а у случају ТНГ-а чак троструко. Минимални износ акцизе преведен у динаре је 150 долара по тони, а српски је 435 долара по тони. Зато фирме чланице Удружења нафтних компанија Србије, чији смо ми колективни члан, сматрају да је нужна брза реакција и смањење акциза јер би то осим еколошке донело и економску корист - каже Брајовић.


Све мање корисника

- За ТНГ је везана категорија платежно мање способног грађанства, које је уградило гасне модуле у возила и сада нема више економско оправдање да га користи - каже Иван Брајовић. - Када би му се цена довела на разумен ниво, власници аутомобила из категорије социјално угрожених слојева становништва би добили трошковно прихватљивије гориво за своје кућне буџете.  


По речима ТНГ, као алтернативно гориво, доноси различите еколошке користи јер мање загађује околину и спречава ефекат стаклене баште, због чега је у свету пожељан као гориво.

-  Према пројекцији УНКС-а, у случају да акциза на аутогас буде преполовљена, републички буyет би био ускраћен за око 4,5 милијарде динара, што је могуће надоместити на други начин, а такав потез би могао да буде посматран као улагање државе у подизање еколошког нивоа, који је објективно свима битан - сматра Брајовић.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести