Црни петак за неопрезне заиста може бити црн

НОВИ САД: Они који воле да купују већ одавно чекају Црни петак када се роба продаје по повољним ценама уз попусте веће од 50 одсто. Ове године Црни петак је 26. новембра, али су многе трговине ову акцију продужиле на цео тај  викенд, а има и оних који попусте нуде цео овај месец.
crni petak
Фото: Dnevnik.rs

Дакле, за купохоличаре, али и све друге Црни петак је прилика да за мање пара купе неки производ или више њих. Будући да у Србији ова акција постоји већ дуже, понуда је изузетно добра, а продају се готово све врсте робе - од телефона, телевизора, беле технике, намештаја, одеће, обуће, кућних апарата до геџета. Ипак, важно је да се приликом куповине на Црни петак све добро испланира, да се направи списак онога што је потребно, односно избегне куповина онога што није неопходно. Наиме, цене, или бар обавешетња о попусту, веома су примаљиве и лако се може десити да се потроши више новца него што га има. Уз то, указују и многи купци, пре него што стигне Црни петак, треба обићи продавнице у којима се продаје роба коју неко намерава да купи - како би се поуздано знало да ли су цене снижене. Јер, много је трговаца који, заправо, цене или не снижавају или их снизе мало, иако су у излозима истакнута значајна снижења.

Управо то каже и правни саветник у Удржењу за заштиту потрошача Војводине Марко Драгић, који истиче да је јако важно да се пре куповине добро провере/упореде цене, али и да купци добро размисле шта им је потребно. Он истиче да Црни петак јесте заживео у Србији и да је та акција корисна и за продавце и за купце, али да треба добро водити рачуна да ли су попусти прави.

- У току акције Црни петак снижења има, али она нису ни близу с оним које обезбеђују трговци у САД и у Европи - каже Драгић. - Код нас се, неретко, дешава да у периоду који предходи овој акцији у трговинама повећају цене, а потом иду наниже, тако да се, заправо, роба продаје по цени која је важила пре снижења. Наравно, има трговаца и трговинских ланаца који поштују правила игре, односно не обмањују купце. Да ли је снижења било или не може се утврдити јер нема посебне контроле, али се купци могу обратити тржишној инспекцији која то може да уради.


Траје више од пола века

Црни петак стартовао је у Сједињеним Америчким Државама пре више од пола века, а потом је, посебно са све већом изградњом тржних ценара, прихваћен у целом свету. Куповина на Црни петак омогућава да се за мале паре купи неки производ, а свима су још увек у сећању слике из ранијих времена када су се испред продавница окупљале хиљаде купаца који су чекали да се врата радње отворе - и утрчавали у њих и с полица узимали/отимали неки од производа. Таквих ситуација сада је све мање, нема их у последње две године због епидемије коронавируса, али и због тога што многи продавци омогућавају исте услове куповине и преко интернета.


Он указује да је проценат снижења цена, као и време трајања акције део пословне политика сваког трговца, да попусти током Црног петка важе за све врсте робе, али да се у Србији највише купују бела техника, одећа и обућа.

- Купци треба да знају да су приликом куповине заштићена сва њихова права која су регулисана Законом о зашити потрошача, осим у случају ако неко свесно и на своју одговорност купи полован производ јер је тада гарантни рок годину дана - каже Драгић.

Акције током Црног петка важе и за онлајн куповину, а када се тако купује потребно је добро водити рачуна како би се избегла евентуална превара. Наиме, уочи Црног петка интернет трговине за купце припремају ниже цене и посебне понуде, а то је и погодно тло за настанак лажних интернет продавница. Зато је важно користи онлајн трговине које су регистроване у Србији, оне чији се рад и пословање може проверити, које имају рецензије, пре свега позитивне, односно добро проверити све пре него што се плати.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести